Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursalı meyve ve sebze üreticilerinin daha çok kazanması için faaliyete alınan Tarım A.Ş, ilk ihracatını Almanya’ya siyah incir göndererek yaptı.
Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Tarım A.Ş, Bursa’nın siyah incir deposu Karabalçık köyünden satın aldığı siyah incirleri Almanya’ya sattı. Piyasa fiyatlarının üzerinde üreticilerden toplanan ürünler, köy meydanında kurulan depoda paketlenerek ihracata hazır hale getirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gelişmiş ülkelerde zirai ürünlerin satış ve pazarlamasının üreteci birlikleri veya kooperatifler aracılığıyla yapıldığını hatırlatarak, gerçekleştirilen ihracatla birlikte Türkiye’de buna belediyeleri de dahil ettiklerini söyledi.
Türkiye’de ilk defa bir belediyenin bölgesinde yetişen tarım ürünlerinin ihracatına başladığını söyleyen Başkan Recep Altepe, hedeflerinin Büyükşehir’in imkanlarını kullanarak üreticiye daha fazla kazandırmak ve ihracatta elde edilen geliri yine üreticiler için kullanmak olduğunu ifade etti. Bursa’da bir yandan üretime destek verirken diğer yandan pazarlamayla ilgili tüm araştırmaları eksiksiz yürüttüklerini, sadece siyah incir için başta Hollanda ve Almanya olmak üzere dünya pazarlarını didik didik ettiklerini vurgulayan Recep Altepe, “Çalışmalarımızın sonucunda Bursa siyah incir üreticileri Birliği’yle ilk ihracatımızı gerçekleştirmiş oluyoruz. İstiyoruz ki tarım ürünlerinin fiyatlarının belirlenmesi ve pazarlanması konusunda düzenleyici kuruluş olalım. Üreticimiz zarar görmesin. Fiyatlar daha da yükselsin ve kazanan köylümüz olsun. Onun için bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz” dedi.
Bursa Siyah İncir Üreticileri Birliği Başkanı Osman Öz ise Başkan Recep Altepe’nin sektör bileşenlerine sağladığı katkı sebebiyle duygulandıklarını belirtti. Yaklaşık 1 yıldır Tarım A.Ş’yle yaptıkları çalışmaların sonuç verdiğini, incirin toptan alım fiyatının 1.5 TL’den 2 TL’yi çıktığını anlatan Recep Öz, “İnşallah daha iyi olacak. Dışarıya şimdilik 5 Tır gönderiyoruz ama devamı gelecek” diye konuştu.
Karabalçık köyü sakinlerinden İsmer Acar da, Tarım A.Ş’nin kurulmasıyla birlikte köyde her bir incirin değer kazandığını, toplanarak ekonomiye dahil edildiğini vurguladı.
Karabalçık Muhtarı Kasım Çiçek de, Büyükşehir Belediyesi’nin el atmasıyla bölgenin en büyük geçim kaynağı olan incirin kalitesinin artacağına inandıklarını ifade etti.