İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, çok olumlu bir iş başararak, kişi başına 2 bin dolarlık milli geliri 10 bin dolara çıkaran Türkiye'nin bundan sonra işinin daha zor olduğunu söyledi. Bali, “Fakat şimdi işimiz bundan da zor. Çünkü şimdi vasıfların, kalitenin, niteliğin yükseltilmesi gerektiği bir aşamaya gelmiş bulunmaktayız." dedi.

Eskişehir’de Türkiye İş Bankası geleneksel, ‘İş’le buluşmalar toplantısında konuşan Bali, cari açık, Türkiye ekonomisi ve bankacılık konularında önemli açıklamalar yaptı. Gelinen noktada Türkiye'nin zor bir döneme girdiğini aktaran Bali, "Eski model ile devam edecek olursak, daha fazla enerji harcayıp, daha az sonuç alacağımız bir noktaya geliriz. Bundan kastım şu; yapısal orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisinin daha hızlı büyümesine engel oluşturan bütün faktörlerden tek tek ilgilendiren stratejiyle çalışmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Türkiye’nin 2012 den bu yana hızlı büyümediğini belirterek, “Türkiye hızlı büyümüyor. 2012’de yavaş, 2013’de yavaş ve 2014’de işte şimdi ilk altı ayda olduğu olduğu gibi 3,3.” dedi. Cari açık konusunda ise orta ve uzun vadede tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Bali, “Uzun vadede cari açığın sürdürülebilir seviyelerde tutulması ve çok düşük büyüme hızlarına razı olmak zorunda kalınmadan gerçekleştirilmesi için yapısal reformlarla büyüme ile dış ticaret açığı, büyüme ile cari açık arasındaki ilişkiyi olumlu yönde çözen, çözecek olan orta ve uzun vadeli tedbirleri alınması lazım.” diye konuştu. Türkiye ekonomisinin aslında iki tane ucu olduğunu kaydeden Bali, şöyle devam etti:

“Bir tarafta genç nüfusu olan, genç işsizliği ve sosyal sorunlara dönüşerek ülkenin geleceği açısında olumlu olmayabilecek olan, bu yüzden mutlaka belirli bir seviyenin üzerinde ülkenin potansiyelinin altında kalmayacak bir büyüme gerçekleştirme olasılığı var. Bunu sağlayamazsanız sosyal sorunları bu defa konuşacak hale geliyorsunuz. Bu gün övüne geldiğimiz bütçe istikrarının bile gelirler yeterince hızla artmayacağı için bütçe gelirleri üzerindeki olumsuz etkisini bile yaşayabilirsiniz. Onun için Türkiye gibi dinamik ve ihtiyaçları olan bir ülkenin bir büyüme alt sınırı var. Bunun altına düşecek bir büyüme bu ülkeyi bu defa başka sorunlarla karşıya karşıya bırakmaktadır. Buna karşılık üstte ise imkanlarımızın, ihtiyaçlarımızın üzerinde imkan bulunduğu zannıyla veya hareketiyle piyasalardan finanse edilecek likitenin var olduğunu gördüğümüzde, oluşturduğumuz ve hep sonu ciddi şekilde cari açıktaki sıçramayla neticelenen bir de üst sınır.”

"CARİ AÇIK İÇİN ORTA VE UZUN VADELİ TEDBİRLERE İHTİYAÇ VAR"

Cari açık konusunda orta ve uzun vadede de yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu dile getiren Bali, “Uzun vadede cari açığın sürdürülebilir seviyelerde tutulması ama bununda çok düşük büyüme hızlarına razı olmak zorunda kalınmadan gerçekleştirilmesi için yapısal reformlarla büyüme ile dış ticaret açığı, büyüme ile cari açık arasındaki ilişkiyi olumlu yönde çözen, çözecek olan orta ve uzun vadeli tedbirleri almamız lazım.” şeklinde konuştu.