Bursa Ticaret Sanayi Odası (BTSO) üyeleri arasında yapılan ankete göre, iş dünyası yeni yatırım yapma konusunda çekimser davranıyor. İşlerinin geçen yılın altında gerçekleştiğini belirten işadamları, yatırım için gelişmelere bakıp karar vereceklerini dile getirdi.

BTSO üyeleri arasında yapılan anket, iş dünyasının şuan ki durumu ve beklentilerini ortaya koydu. Toplam 83 üyenin katıldığı ankette çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

“İŞLERİMİZ GEÇEN YILIN ALTINDA”

“Yaz aylarında işleriniz geçen yılın yaz ayları ile karşılaştırdığınızda nasıl gerçekleşiyor?” sorusuna üyelerin yüzde 52’si, “Geçen yılın altında” cevabını verdi. Yüzde 29’u ise geçen yıl ile aynı olduğu görüşünü dile getirdi.

“Yeni sezona yönelik olarak gelen iş siparişleriniz nasıl?” sorusuna, üyelerin yüzde 58’i “Beklentimizin altında” cevabını verirken, yüzde 31 oranında ise ‘Beklentilerimiz gibi” cevabı geldi.

“Yılın ikinci yarısı işleriniz ilk yarıya göre nasıl gerçekleşecek?” şeklindeki soruya, “İlk yarının altında kalacak” diyenlerin oranı yüzde 43 oldu. Katılımcıların yüzde 38’i ise “İlk yarı gibi olacak” cevabını verdi. “İlk yarının üzerinde olacak” diyenlerin oranı yüzde 19’da kaldı.

YENİ YATIRIM DÜŞÜNMEYENLERİN ORANI YÜZDE 46

Bir başka soruda ise işadamlarının yeni yatırım düşünüp düşünmedikleri soruldu. “Yılın ikinci yarısında yeni yatırım yapacak mısınız?” sorusuna, muhatapların yüzde 25’i ‘Evet’ cevabı verirken, yüzde 46 ise ‘Hayır’ dedi. İşadamlarının yüzde 29’u da gelişmelere göre karar vereceğini bildirdi.

Hükümetin yılın ilk yarısında yüzde 4,0 büyüme tahmininde bulunduğu hatırlatılarak, işadamlarına, “2014 yılı ikinci yarısında genel ekonomide büyüme beklentiniz nasıl?” diye soruldu. Katılımcıların yüzde 51’i, büyümenin yüzde 4,0’ın altında kalacağı öngörüsünde bulundu. Üyelerin yüzde 43’ü büyümenin yüzde 4,0 olacağını belirtirken, yüzde 6 ise soruyu, “Büyüme yüzde 4’ü aşar” şeklinde cevapladı.

ÇEVRE ÜLKELERDEKİ GELİŞMELER İŞLERİ ETKİLİYOR

“Rusya, Ukrayna, Irak, Suriye, İsrail, Filistin’deki sıcak gelişmeler işlerde sıkıntı yaratıyor mu?” şeklindeki soruya ise üyelerin yüzde 71’i ‘Evet’ cevabını verdi. ‘Kısmen’ diyenlerin oranı yüzde 22 olurken, üyeleri yüzde 7’si ise ‘Hayır’ dedi.

BTSO üyeleri, “Merkez Bankası faiz indirimlerini sürdürmeli mi?” şeklindeki soruya, yüzde 72 oranında ‘Evet sürdürmeli’ cevabın verdi. Üyelerin yüzde 28’i ise aynı soruyu “Hayır sürdürmemeli” görüşünü ifade etti.

İşadamları, yıl sonu dolar kuru beklentisini ise yüzde 50 oranında 2.10-2.25 şeklinde ortaya koydu.