Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), 'İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' listesinde yer alan 19 plastik firmasına ilişkin analiz raporu yayınladı. 'İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' listesinde yayınlanan verilerin değerlendirildiği raporda, firmaların dönem kârlarındaki düşüşler nedeniyle kârlarının zarara dönüştüğü saptandı.

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları içine giren plastik sektörü firması sayısının her dönem dalgalandığına dikkat çekti. Aksoy, dönem karlılığının zarara dönüşmesine karşın plastik firmalarının diğer performanslarında iyileşme görüldüğünü ve plastik firmalarının ikinci 500 büyük listesindeki diğer imalat sanayisi şirketlerinden daha yüksek oranda satış hasılatı büyümesi sağladıklarını belirtti. Aksoy, "Mevcut koşullar bir an önce iyileştirilmez, plastik sektörüne özel yaklaşım ve stratejiler geliştirilmez ise her şeye rağmen mamul bazında dış ticaret fazlası veren ender sektörlerden biri olan plastik sektörü bu başarısını sürdürmekte zorlanacaktır. Sektörümüzün her türlü destek ve teşviki hak ettiğine inanıyoruz." dedi.

PLASFED analizinde, 2011 yılında 26 firmanın listeye girmesiyle ulaşılan zirvenin gerisinde kalındığına dikkat çekildi. Geçen yıl ikinci 500 listesine giren firma sayısına kıyasla bu yıl bir adet artarak 19 firmaya ulaşılmasına rağmen plastik sektörünün ayrıca listeye giren diğer sektör firmalarının gerisinde kaldığının da altı çizildi. 105 gıda sektörü firması, 79 tekstil sektörü firması ile kıyaslandığında sayı olarak plastik sektörünün oranı yüzde 3,8’de kaldı. Listedeki veriler ışığında plastik firmalarının performanslarını değerlendiren PLASFED’in raporunda, bu firmaların üretimden satışları, satış hasılatları, öz kaynakları, aktif toplamları ve ihracatları ile imalat sanayisi ikinci 500 firmanın toplamındaki artıştan daha büyük artış kaydettiği bilgisi yer aldı. İSO Birinci 500 listesinde olduğu gibi, İSO İkinci 500 listesinde de plastik firmalarının karlılıkta ciddi sıkıntılar yaşadığı görüldü.

İSO İkinci 500 içindeki 19 plastik sektörü firmasının ortalama satış karlılığı, bir önceki yıl olan 2012’deki yüzde 4,6’dan yüzde 2’ye indi. Net aktif karlılığında ise, 2013 yılında listedeki bütün imalat sanayisi şirketleri 2012’deki yüzde 5,4 oranından yüzde 3,1’e düşerken, plastik firmalarında bu oran yüzde 5,2’den, yüzde 2,3’e indi. Listedeki imalat sanayisi şirketlerinde öz sermaye karlılığı 2012’deki yüzde 13 oranından yüzde 8’e gerilerken, plastik sektörü firmalarında ise yüzde 14 oranından yüzde 6’ya indi. Plastik sektörü firmaları diğer imalat sanayisi firmaları ortalamasının yüzde 1,7 altında öz sermaye karlılığı ile çalışıyor.