Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadi Dvorkoviç, İsrail’den Rusya’ya et ve süt ürünleri ile ilgili ilk ihracatın yıl sonundan önce yapılacağını söyledi.

Rusya ve İsrail hükümetler arası komisyonda konuşan Dvorkoviç, “Son haftalarda Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan ülkelerden gıda alımını durdurduk. Bu ülkelerden yaptığımız yaş meyve ve sebze ithalatını diğer ülkelere yönlendiriyoruz. İsrail’de et, süt ve süt ürünleri ihraç eden firmalarda incelemelerimiz yapıldı. Yıl sonundan önce İsrail ürünleri Rusya’ya gelmeye başlayacak. Umarım tüketicilerimiz memnun olacak.” dedi.

İsrail Tarım Bakanı Yair Shamir’in Rusya’ya yönelik yaş meyve ve sebze ihracatının 3 kat artacağı yönündeki tahminlerine katıldığını ifade eden Dvorkoviç, “İsrail’den yaptığımız ithalatta çok önemli artış oldu. Özellikle de yaş meyve ve sebze de. Diğer ürünlerde de artış potansiyeli var.” şeklinde konuştu.

İsrailli dostları ile birlikte birçok engelin üstesinden gelebileceklerini vurgulayan Dvorkoviç, “Meslektaşlarımız 1 milyar dolarlık potansiyelden bahsediyor. Bunu ulaşmak için yolumuz var.” ifadelerini kullandı.

Dvorkoviç 2 aylık sürede yeni ülkelerden gıda alımının yapılmaya başladığını, Latin Amerika ülkelerinin yanı sıra Türkiye ve İsrail’in meyve ve sebzede öne çıktığını ifade etti.

Türkiye’den Rusya’ya yapılacak beyaz et, süt ve süt ürünleri ile ilgili beklenen ihracat patlaması ise henüz gerçekleşmedi. Kota, gümrükler ve teşviklerin yetersizliği nedeni ile Türk ürünleri Rusya pazarında rekabet şansı bulamıyor.