İstanbul Ticaret Odası (İTO) 9 Nisan'da (yarın) yeni başkanını seçmek için sandıklara gidiyor. İTO Platformu'nun, İstanbul Ticaret Odası Başkan Adayı Şekib Avdagiç. MÜSİAD, TÜMSİAD, ASKON, İGİAD ve Meslekte Birlik başta olmak üzere çok sayıda vakıf ve dernekten oluşan İTO Platformu, 400 bin üyeye bire bir ulaşmak için seçimlerin son gününe kadar gayret ediyor.

2017'DE BAŞLAYAN İSTİŞARELERİN ADAYI

Adaylık sürecinin Mayıs 2017'de başladığını, merhum İbrahim Çağlar'ın içinde bulunduğu geniş bir istişare halkasının kararıyla adaylığında mutabakat sağlandığını ifade eden Avdagiç; “İstanbul Ticaret Odası'nda her düzeyde görevde bulundum. Şimdi meclis başkanıyım. İTO başkanlığı için ismim üzerinde varılan geniş tabanlı mutabakat, benim için önemli bir paye, önemli bir sorumluluk. Daha iyi bir İstanbul Ticaret Odası için var gücümle çalışıyorum, çalışacağım.” dedi.

HER KOMİTE İÇİN 15 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Seçim sürecinin hassas ve çok boyutlu olduğuna dikkat çeken Avdagiç,” Gerçek bir başarı ancak komite komite çalışmakla mümkün. 81 komitenin her biri için, en az 15 arkadaşımız çalışıyor. Komitelerde ortak liste oluşturmak en önemli amacımız. Birliği sağlama çalışmalarımız netice verdi, 70 komitede uzlaşmayı sağladık, kalan 11 komitede birliğin sağlanması için çabamız sandık kuruluncaya kadar sürecek.” diyerek konuştu.

İTO TİCARİ DÖNÜŞÜM LABORATUVARI OLARAK ÇALIŞACAK

Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte yenilenecek idari mevzuatın girişimci dostu olması, değişen rekabet şartlarında İTO üyesi girişimciler için model ve koordinasyon sağlanması, bilgi teknolojileri ile dijitalleşen ticarete girişimcilerin hazırlanması, üye öncelikli bir oda modeli uygulaması için projelerinin hazır olduğunu ifade eden Avdagiç; “e-ticaretin, eşyaların internetinin, yapay zekânın yenidünyanın amiral gemileri olduğunu hepimiz biliyoruz. İTO üyelerinin de bu yenidünyada var olması için İTO öncülük vizyonuyla hareket edecek. İTO, sadece İstanbul için değil, Türkiye için bir ticari dönüşüm laboratuarı olarak çalışmalar yapacak.” dedi. İTO’da kanundan kaynaklı öncelikli olarak yapılması gereken bir takım düzenlemeler olduğunu vurgulayan başkan adayı;

SEKTÖRÜN SORUNLARI SİYASİLERLE PAYLAŞILACAK

“İTO’nun kanundan kaynaklı yürütmesi gereken bir takım rutin işleri bulunuyor. Odanın en önemli misyonlarından birisi sektörlerin sorunlarını belirleyip çözüm üretmektir. Yine sektörün beklenti ve talepleriyle ilgili çözüm paketleri oluşturarak bunları siyasilerle paylaşmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Türkiye’nin ticaret merkezinde sektör temsilcilerinin önünü açarak ekonomiye hız kazandırma gibi bir düşüncemiz söz konusu. İstanbul tüccarının söylemiş olduğunun söylediği Ankara’da dikkate alınıyor. Biz bu sürece ivme katarak daha da hızlı hale getirmeyi düşünüyoruz. İç ve dış ticarette Türkiye’de bir numara olan ticaret merkezimizin en iyisi hale gelmesi için ne gerekiyorsa yapacağız.” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜLENE KADAR TAKİP

İTO'nun üyelerinin karşılaştıkları sorunların takip edildiğini ve bunların ilgili birimlere, çözüm önerileri ile sunulacağını söyleyen Avdagiç, "Meslek komiteleri ve üyelerden gelen tüm talepleri konsolide ederek herkesin lehine olabilecek çözüme ulaşmayı hedefliyoruz. Komiteler sorunları ve çözüm önerilerini getirecek.

Kesinlikle sorunu iletirken yanında çözüm önerisini de Ankara'ya sunacağız ve takipçisi olacağız. Bu çözüm önerileri de işadamı dernek ve birlikleriyle konsensüs sağlanarak oluşturulacak" dedi.

İş yapma kolaylığı artacak

Türkiye'de iş ve yatırım yapma konusundaki mevzuatın sadeleştirilmesi gerektiğini anlatan Avdagiç, Türkiye'nin bu alanda 60'ıncı sırada olduğunu belirtti. Avdagiç, bu sıralamada her yıl 5-6 puan ilerlemek gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Bizim ilk 20'ye çıkmamız gerek. Türkiye'yi, tutan prangaları tespit edip, kurtulmamız lazım ki uluslararası yatırımcıyı daha kolay çekelim." Avdagiç, bir diğer çalışmanın da İstanbul'un marka değerini artırmaya yönelik olacağını söyledi.

Rekabetçi işletmeler için koordinasyon kurumu

Şekib Avdagiç seçilmesiyle birlikte İTO'da yeni bir dönemin başlayacağına dikkat çekti. İTO'nun Rekabetçi İşletmeler İçin Koordinasyon Kurumu gibi hareket edeceğini söyleyen Avdagiç “Lider ülke Türkiye vizyonu, rekabet ettiğimiz ligi de doğal olarak değiştiriyor. İstanbul girişimcilerinin yeni rekabet ligimize uygun olarak desteklenmesi, teşvik edilmesi gerekiyor. İTO, rekabetçi işletmeler için model geliştiren, teşvikler oluşturan, koordinasyon sağlayan bir kurum olarak işlev görecek.“ ifadelerini kullandı.

Ekonominin merkezinde sorunlar çözülecek

Avdagiç, İstanbul'la ilgili pozitif ayrımcılık isteyeceklerine dikkat çekerek şöyle konuştu: "İstanbul Türkiye'nin vergisinin yüzde 44'ünü topluyor, katma değerin yüzde 55'ini oluşturuyor. Bu nedenle biraz pozitif ayrımcılık istiyoruz. İstanbul'a yapılan pozitif ayrımcılık Türkiye'ye yarayacak. İstanbul'da bir problemi çözdüğünüzde, Türkiye'de çözülmüş olacak. Dolayısıyla İstanbullu tüccarın ve işadamının sorununun çözümü Türkiye'ye nefes aldırır."

Kaynak: Diriliş Postası (Atakan Irmak)