Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, yerel yöneticileri turizmi yönetme konusunda eleştirdi. İzmir’deki yerel yönetimlerin sanki babadan miras kalmış gibi turizmi hoyratça yönettiğini ileri süren İşler, “Turizm alanında da kentimiz, dedelerimizden babalarımızdan kalan bu mirası, şımarık çocuklar gibi iyi yönetemedi.” dedi. Bundan böyle ETİK'in de hakettiği konuma göre hareket edeceğini ve yerel yönetimlerce oluşturulan ortak bütçeden pay almak istediklerini söyleyen İşler, yerel yöneticilerin turizm fuarlarına ilgi göstermemesinden de yakındı: “Dünyada yapılan beş büyük turizm fuar var. Bunların hiçbirinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nı göremiyoruz ama 11 milyon turist gelen ve hiç ihtiyacı bile olmayan Antalya, bu fuarlara cümbür cemaat gidiyor.”

‘İZMİR’İN 2023 HEDEFİ 5 MİLYON TURİST’

ETİK Başkanı İşler, düzenlediği basın toplantısında TÜROFED ortaklığında hazırlanan İzmir 2013 Turizm Raporu'nu açıkladı. İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen, ETİK Başkan yardımcıları Sevda Zorlu, Mehmet Şahbaz ve Bülent Tercan, Genel Sekreter Şinasi Akçay, Yönetim Kurulu üyeleri Melik Kızılcan ve Cazim Alaybaşı'nın da katıldığı toplantıda, 2014 yılının ilk çeyreğine değerlendirildi. Mehmet İşler, konuşmasında İzmir olarak 2023 yılında 5 milyon, 2019'a kadar ise 3,5 milyon turist ağırlamayı hedeflediklerini bildirdi. İzmir’in, turizmi ilk başlatan şehir olarak bu sektörden elde ettiği rakamların yeterli olmadığına dikkat çekerek, “İzmir’de her şey var ama yer tahsisi, planlama, yurtdışına direkt uçuşlar ve dünya ölçeğinde bir müzemiz yok.” dedi. İzmir’de turizmi ilk zamanlarda olduğu gibi canlandırmayı hedeflediklerini ifade eden İşler, “Antalya 2019’da 19 milyon, İstanbul 12 milyon turist hedefi koydu. Biz de İzmir olarak 2019 hedefimizi 3,5 milyon, 2023 yılı hedefini ise 5 milyon belirledik. Bu çerçevede İzmir’in turizm çeşitliliğini, İstanbul ve Antalya’dan ayrı pazarlamak istiyoruz. Sayıdan çok, kaliteli turist çekmeyi planlıyoruz. Bu doğrultuda tahsis, planlama, havayolu, dünya ölçeğinde müzelerin olması gibi turizmin çekim ve cazibe gücünü oluşturacak etkenleri bir an önce ele almak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

‘İSRAİL VE İRAN PAZARLARINDA HAREKETLENME VAR’

Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde 62'sinin havayolunu tercih ettiğini vurgulayan ETİK Başkanı İşler, denizyoluyla günübirlik girişler yapan turistleriin oranınınsa yüzde 34'ü bulduğunu belirtti. Otellerde daha fazla gecelemenin yapıldığı 2013 sezonunda İzmir'e gelen turist sayısının yüzde 2,8 artarak 1 milyon 407 bin 240'a ulaştığını, 2014'te ise bir miktar daha artacağını öngördüklerini kaydetti. Almanya’dan gelen turist sayısında azalma olduğunu belirterek, "Yine de liderliği Almanya koruyor. Beklenti artışı, en çok İsrail ve İran pazarında kendini gösteriyor. Ukrayna'daki açığı, İsrail ve İran pazarı dolduracak. İran'ın ciddi bir talebi var.” dedi.

‘TURİZM TESİSLERİNİN YÜZDE 10'U, YATAK ARZININ YÜZDE 5'İ İZMİR’DE’

Mehmet İşler, 10 başlıkta İzmir’in Türk turizmindeki yerini de anlattı. Buna göre 1,5 milyon turist ağırlayan şehir, Türkiye pazarından yüzde 5 pay alıyor. Ülkenin turizm gelirleri içindeki payı da yüzde 5 dolayında. Turizm tesislerinin yüzde 10’u, toplam yatak arzının ise yüzde 5’i İzmir’de bulunuyor. Turizm istihdamının yüzde 7’sini, konaklamadaki istihdamın yüzde 4’ünü sağlıyor. İzmir, Türkiye’nin kruvaziyer yolcu pazarından yüzde 35 pay alıyor. Ülkedeki mavi bayraklı plajların yaklaşık yüzde 10’u İzmir’de. Çevreye duyarlı tesislerin yüzde 7’si de İzmir’de faaliyet gösteriyor. Turizm sektörüne verilen teşviklerin yüzde 5’i İzmir’e geliyor. İzmir’de turizm, ihracatın yüzde 75’i kadar üretim yapıyor.