Kahramanmaraş’ta iş arayanlarla işverenleri buluşturmak amacıyla bu yıl 2’cisi düzenlenen Kahramanmaraş İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı (KAMİF), düzenlenen törenle açıldı.

Kahramanmaraş Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü'nün, Ticaret Odası ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi iş birliğiyle düzenlediği etkinlik, şehrin önde gelen büyük firmalarını bir araya getiriyor. Yaklaşık 70 firmanın stant kurarak tanıtım yaptığı fuar, iş arayanlara umut oldu.
Fuarın açılışına katılan Çalışma ve İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, işsizlik sorunun Türkiye ile birlikte dünyanın en önemli sorunlarının başında geldiğini belirtti. Dünyada işsizlik sayısının 202 milyona ulaştığını belirten Uzunkaya, önümüzdeki 4 yılda bu rakamın 215 milyona ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

Küresel çapta yaşanan ekonomik krizlerin milyonlarca insanı işsiz bıraktığını ifade eden Uzunkaya, "İşsizlik yalnızca ülkemizin değil dünyanın en önemli sorunlarının başında yer almaktadır. Küresel krizlerle birlikte en gelişmiş ülkelerde dahi milyonlarca insan işsiz kalmaktadır. Krize rağmen son dönemde ekonomimiz büyümekte ve ülkemiz krizlerden en az etkilenen ülkelerin başında gelmektedir." dedi.

Konuşmasını, AB ve dünya ülkelerinde işsizlik oranlarını aktararak sürdüren Uzunkaya, "Dünyada işsizlik sayısının 202 milyona ulaşmış oldu, önümüzdeki 4 yılda 215 milyonu bulması bekleniyor. Son verilere göre Euro bilgesinde işsizlik oranı 11,5, Avrupa Birliğinde 10,2, İspanya’da 24,6, Yunanistan’da 27, Fransa’da 10,2, İtalya’da 12,3, Portekiz’de 14,1 seviyesindedir. Gelişmiş ülkelerde durum böyle iken Haziran dönemi TÜİK rakamlarına göre Türkiye’deki işsizlik oranın yüzde 9,10 seviyesinde seyrediyor. Bu rakamda açık ortaya koymaktadır ki ülkemizin işsizlik oranları AB işsizlik oranlarından çok daha iyi noktadadır." diye konuştu.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'nün bu yıl ilk 8 ayında 550 bin kişinin iş bulmasına aracılık ettiğini dile getiren Uzunkaya şöyle konuştu: "Kurumumuz ulusal istihdam politikalarının uygulayıcısı olarak aktif iş gücü piyasalarına iş gücü niteliğinin artırılması, işsizliğin azaltılması, işsizlik sigortası işlemlerini yürütülmesi gibi konularda görevler yürütmektedir. Ekonomik kriz öncesi iş gücümüz 24 milyon 587 binden, 29 milyon 241’e, ,istihdamımız 22 milyon 363 binden 26 milyon 586 bine yükselmiştir. Kadınlarımızın iş gücüne katılım oranı ise yüzde 30,9’a ulaşmıştır. İş Kurumu 2014 yılının ilk 8 ayında 550 bin kişinin işe yerleştirilmesinde aracılık ve aktif rol almıştır. Kurumumuz yine yaklaşık bir milyon 531 bin kişiye iş ve mesleğe yönelme konusunda destek sağlanmıştır. Ayrıca iş gücü açığının giderilmesi için yaklaşık 290 bin iş yeriyle görüşülmüş, işverenlerle iş gücü açığının giderilmesi için mesleki eğitim ve iş başı eğitimi konusunda danışmanlık yapılmıştır."

Kahramanmaraş Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Ali Yüce ise Türkiye’nin en önemli problemlerinden birinin işsizlik olduğuna dikkat çekti.

Firmaların fuar aracılığıyla potansiyel iş gücüyle doğrudan iletişime geçme fırsatı bulduğunu söyleyen Yüce, "Bugün açılışını yaptığımız fuar ile Kahramanmaraş'ta işgücü arz edenlerle, iş gücü talep edenleri ve mesleki eğitim kuruluşlarını buluşturarak, taraflar arasında işbirliğinin kalıcı ve kurumsal hale getirilmesini amaçlamaktayız." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, istihdamda başarı gösteren şirket yetkililerine protokol üyeleri tarafından plaket verilerek fuarın açılış kurdelesi kesildi. Davetliler daha sonra stantları gezerek firma yetkililerinden bilgi aldı.