Erdoğan, "Bu anlaşma, iki ülke arasındaki ilişkiler için zirve bir adımdır" dedi
Türkiye, kışlık enerji ihtiyacı için önemli bir işbirliğine imza attı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da eşlik ettiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Katar ziyareti sırasında 1.2 milyar metereküplük LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) alımı konusunda anlaşma sağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Katar'ın Türkiye'deki reel yatırımlar konusundaki hassasiyetinin daha da artacağını görüyorum. Bu anlaşma, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde adeta zirve adım mahiyetinde olacak" dedi. Katar'la uzun dönemli gaz kontratları yapmak istediklerini söyleyen Bakan Yıldız ise "Ellerinde doğalgaz olduğu müddetçe bu kontratları yapmak istediklerini söylediler" diye konuştu. Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında çok daha fazla miktarlara çıktığını hatırlatan Yıldız, "Söz konusu alımla bu aylara münhasır olmak üzere enerji ihtiyacımızı karşılayacağız" dedi. 

IŞİD PETROLÜNE YALANLAMA 

Yıldız, Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığı yönündeki haberleri kesin bir dille yalandı. Bakan Yıldız, şunları söyledi: "Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattından aldığımız petrolün bırakın Bağdat ve Erbil petrolü olmasını, hangi kuyulardan üretildiğine dair de raporlar alıyoruz. O açıdan gerek tankerlerle, gerekse ham petrol boru hatlarıyla beraber bizim bu bahsettiğimiz tarzda bir petrol alma durum ve ihtimalimiz yok. Biz böyle bir şeyi ne isteriz ne de böyle bir irade koyarız. O yüzden bunlar spekülatif haberlerdir. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin bahsettiğiniz herhangi tarz bir petrolü almamıştır." 

KÖMÜRDE GÖRÜŞME SÜ RÜYOR 

Afşin-Elbistan'da kömür santrali yapımıyla ilgili çalışmanın devam ettiğini de belirten Enerji Bakanı Yıldız, "Fizibilite çalışmaları devam ediyor. Henüz son noktaya gelmiş değil. Bunlarla ilgili olarak yatırım ajansıyla konuşma imkânımız oldu" diye konuştu. 

HALLİBURTON TRAKYA'DA DOĞALGAZ ARAYACAK

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ABD'li Halliburton ile Trakya'da ankonvansiyonel gaz çıkarmak için görüşüyor. TPAO Genel Müdür Vekili Besim Şişman, kısa zamanda bir anlaşma imzalayacaklarını bildirdi. Şişman, "Trakya'da ankonvansiyonel doğalgaz çıkarılmasına yönelik ExxonMobil'le süren görüşmelerin yanı sıra eylül-ekim aylarında yine Trakya'da Halliburton ile bir arama anlaşması imzalayacağız" dedi. Şişman, araştırmalar sonucunda ekonomik üretim olup olmayacağına dair en erken 2015 içerisinde bilgiler elde edilebileceğini anlattı.   
Haber7