Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Diyarbakır Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Hasan Solmaz, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında verilecek desteğin toplam tutarının 500 milyon lira, program üst limitlerinin ise işletme başına 300 bin lirası geri ödemesiz ve 700 bin lirası geri ödemeli olmak üzere 1 milyon lira olarak belirlendiğini söyledi.

KOSGEB Diyarbakır Müdürlüğü tarafından Ticaret ve Sanayi Odasında (DTSO), KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı 2017 Çağrısına ilişkin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Bilgilendirme toplantısında açıklama yapan KOSGEB KOBİ Uzmanı Hasan Solmaz, KOBİGEL Gelişim Destek Programı 2017 teklif çağrısına 11 Eylül itibari ile çıkıldığını belirterek, katma değerli ve ileri teknolojili sektörlerin Türkiye ekonomisinin üretim ve dış ticaret yapısının değişmesinde öncü rol oynadığını ifade etti. KOSGEB tarafından, imalat sanayisinde hedeflenen yapısal dönüşümün aktörü olacak KOBİ’lerin desteklenmesi için “Üretim ve ihracatta teknoloji seviyesi yüksek, katma değerli ürünlerin ve KOBİ’lerin payının arttırılması” konulu proje çağrısı hazırlandığını anlatan Solmaz, “KOBİ’lerin daha rekabetçi ve güçlü olması için önemli çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda söz konusu program çağrısı tasarlanmıştır” dedi.

Çağrının imalat sektöründeki KOBİ’leri hedeflediğini dile getiren Solmaz, proje sunacak işletmelerin KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif olmaları gerektiğini vurguladı. KOBİ’lere program kapsamında verilecek desteğin toplam tutarının 500 milyon lira olduğuna dikkat çeken Solmaz, proje çağrısı ile işletme başına 300 bin TL’ye kadar geri ödemesiz, 700 bin TL’ye kadar geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon TL’ye kadar destek verilebileceğini kaydetti.

Elektronik ortamda başvuru yapılabilecek

Çağrıdan yararlanmak isteyenlerin sağlaması gereken şartlara değinen Solmaz, "Bilanço usulünde defter tutmak kaydıyla orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerdeki KOBİ’lerin tümü, destek programına başvuru yapabilecek. Orta düşük ve düşük teknolojili sektörlerdeki KOBİ’lerde ise 2016 yılı net satış hasılatının en az 300 bin lira ve yıllık ortalama çalışan sayısının en az 3 olması şartı aranacak. Ayrıca işletmelerin proje bütçe tekliflerinin, 2016 yılı net satış hasılatını aşmaması gerekecek" diye konuştu.

Solmaz, destek programına, 20 Ekim’e kadar "www.kosgeb.gov.tr" adresinden elektronik ortamda başvuru yapılabileceğini belirterek, proje çağrısı için başvuru sisteminin 20 Ekim 2017 günü saat 23.59’da kapatılacağını dile getirdi. Son başvuru tarihi ve saatinden önce onaylanmayan başvuruların değerlendirmeye alınamayacağını vurgulayan Solmaz, KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve 2016 KOBİ Beyannamesi onaylı işletmelerin, veri tabanı giriş şifreleri ile sisteme girerek başvurularını oluşturabileceklerini söyledi.