Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, inşaat ve gayrimenkul sektörünün geçmiş ve önümüzdeki yıllarını değerlendirdi. İşi bilen bilmeyen herkesin yorum yaptığını söyleyen Kurum, bunun sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti.

İstanbul’da konut fiyatlarının dip yaptığını açıklayan Murat Kurum “ Konut fiyat artışı 2011 de enflasyonun altında. Yavaş yavaş artarak 2015 yılında yüzde 25 ile tavan yaptı. İstanbul’da konut fiyatları 2017 yılında dibi gördü. Bundan sonra İstanbul düzeltme eğiliminde ve daha fazla düşemez. İddia ediyorum bu fiyatların altına düşemez. Bunu ben söylüyorum, istatistiklerde böyle söylüyor. Süreçte bunu göreceğiz. İstanbul bu düzeltmeyi tamamlanmak üzere. İzmir artış trendinde. Ankara ise her zaman enflasyonla eşdeğere yakın seyrediyor. Amerika’yı inceledik.

Konut fiyatları 2008’de düşüyor 2011 de dibi görüyor ve sonra yükselmeye başlıyor. Ülkemizde 2004’den 2018’ye kadar konut fiyat performansına bakın inmiş çıkmış. Sistem kendi kendini içinde düzeltiyor. İnşaat malzemeleri yüzde 25 arttı. Konut maliyetleri artıyor. Konut fiyatlarının yüzde 25 artmayacağını düşünürsek girdilerin, faizin, maliyetlerin yükseldiğini düşünürsek. Arsa maliyetlerinde fazla değişiklik olmayacağına göre maliyet ile aynı hatta altında satış yapılıyor.” dedi.

Bu kadar lüks proje yapılmamalı

Daha mütevazı projeler yapmamız gerekiyor diyen Murat Kurum, “Mahal listesi anlamında en üst listeler uygulanıyor. Bu kadar lüks proje yapmamamız lazım. Hamam, sauna birçok vitrifiye, ithal asansör kullanılıyor. Mahal listesi tavan yapmış. Daha mütevazı projeler yapmamız lazım. Havuz yapıyorsak bunu mahallenin kullanımına açarak aidatları da düşürmeliyiz. Dış cephede çok pahalı kaplamalar yapmamalıyız.” açıklamasını yaptı. Kurum, bundan sonra mühendislik, mimari imalatlar ile kaliteyi öne çıkarmamız gerekiyor. Bundan sonra bu eğilimde yeni projeler yapacağız. Mahal listesini mütevazı tutacağız.” dedi.

2018’de 7.2 milyar TL’lik satış 1,8 milyar TL net kâr

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Mevcut 5,3 milyar TL değerindeki arsa portföyümüz içerisinden, İstanbul’da bulunan Küçükçekmece, Şişli, Bakırköy, Florya, Çekmeköy, Bahçekent gibi merkezi konumlarıyla dikkat çeken arsalarımızı ihale etmeyi planlıyoruz. Ayrıca Anadolu’da Ankara Saraçoğlu’nda ve Samsun gibi illerimizde de ihaleler gerçekleştireceğiz. Arsa değerleri yaklaşık 2,1 milyar TL olan söz konusu arsalarımızla 10 milyar TL’lik iş hacmi oluşturmayı planlıyoruz. Yaklaşık 2017 yılında ihalesini yaptığımız ve ruhsat alım işlemlerini sonlandıracağımız projelerimizin lansmanlarını da 2018 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu çerçevede 2018 için 7,2 milyar TL seviyesinde satış hedefimiz bulunuyor. Ayrıca 2018 yılı içerisinde 830 bin metrekare bağımsız bölüm satışı ve toplamda 1,8 milyar TL net kâr gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Kaynak: Diriliş Postası (Hatice Koçak)