Türkiye’nin dev sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapan ve 25 bine yakın kişiye istihdam sağlayan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, (KOSBİ) yenilebilir enerjidede örnek oldu.

İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) ‘Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri’ destek programı kapsamında güneş enerji sistemi kuran KOSBİ, bu sayede arıtma tesisinin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak. KOSBİ Arıtma Tesisi yanında 8 bin metrekarelik alan üzerine 2 bin adet güneş paneli kurulurken, yapımı tamamlanan santral ile yılda çevreye 700 ton karbon salınımının da önüne geçilecek.

SANTRALE 2 BİN GÜNEŞ PANELİ YAPILDI

Bölgelerinde çevreci üretim için bugüne kadar birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, güneş enerji sistemi ile de hem enerji maliyetlerinin düşeceğini hem de çevreye daha az karbon salınımı verileceğini söyledi. Merkezi atık su arıtma tesislerinin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi için güneş enerji sistemini kurduklarını dile getiren Porsuk, “Bölgemizdeki sanayi kuruluşlarına yenilenebilir enerji yatırımları hakkında farkındalık oluşturmak istedik. Yerinde enerji üretimi yaparak elektrik iletim hat kayıplarını azaltmayı amaçladık. Projemizi 8 bin metrekare alan üzerinde hayata geçirdik. Projenin toplam maliyeti 1 milyon 623 bin TL. Projenin yaklaşık 1 milyon TL’lik kısmı İZKA’dan hibe destek olarak alındı. Alana 2 bin adet güneş paneli montajı yapıldı. Güneş enerji santralimiz tamamlandı ve çalışmaya hazır hale geldi.” bilgilerini verdi.

YILLIK 223 BİN TL TASARRUF SAĞLANACAK

Güneş enerji sistemi yılda 755 bin kilowatt saat net üretim yapacağını ve arıtma sistemlerinin de yıllık ortalama enerji ihtiyacının 1 milyon 713 bin kilowatt saat olduğunu kaydeden Porsuk, arıtma tesisinin yarıya yakın enerji ihtiyacının bu sayede karşılanacağını aktardı. Güneş enerji yatırımları ile sistemden çekilmeyerek tasarruf edilecek bedelin yıllık 223 bin 417 bin TL olacağına dikkat çeken Porsuk, enerji üretildiği yerde tüketileceği için de yıllık 8 bin 243 TL'lik enerji kaybının da önleneceğini, yaklaşık 700 ton eşdeğerindeki karbon salınımının da engelleneceğini sözlerine ekledi.