Kurban Bayramı’na sayılı günler kala sektör temsilcilerinden küçükbaş kurbanlık almayı düşünen vatandaşlara önemli bir uyarı geldi. Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, "Vatandaşlarımız kurbanlık almayı son güne bırakmasın, özellikle koyun, kuzu ve keçi almayı planlayanlar bugünden kurbanlıklarını alsınlar. Bu sene özellikle küçükbaş hayvan sayısında ciddi problemler var, ‘fiyat düşer’ diye son günü beklemeyin." dedi.

Bursa Veteriner Hekimler Odası’nın genel kurulu öncesi Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Sinan Sağlam, sağlıklı kurban almanın tüyolarını verdi. Sağlam, kurban pazarlarından alışveriş yapmayı planlayan vatandaşların kulak küpesi ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nca verilen hayvan pasaportlarının bulunup bulunmamasına dikkat etmeleri gerektiğini dile getirdi. Sağlam şunları kaydetti: "Köylerde ve kırsalda hayvan seçecek vatandaşlarımız duyarlı olması lazım. Özellikle dişi hayvanların gebeliklerinin mutlaka veteriner hekimlerce kontrol edilmesi gerekir. Erkek hayvan seçeceklerse de bunların yaş durumlarına bakılması gerekiyor. Pazarlarda kültür hayvanlarının bazen yaşları yeterli olmayabiliyor. Fiziki olgunlukları büyük hayvanlarda, sığırlarda yaş konusunda sıkıntı yaşanabiliyor mutlaka veteriner hekime baktırarak yaşının kifayetli olduğuna dikkat edilmeli. Pazarlarda kırsalda seçilecek hayvanların sağlık durumlarının derisinin canlı, bakışlarının görebilecek ölçüde ve vücudunun herhangi bir bölgesinde yara bere olmasına dikkat etsinler. Dişi hayvanlarda genital bölgesinden akıntı gelip gelmemesine dikkat edilmeli. Yasal yerlerde satılan kurbanlıkların bu kontrolleri meslektaşlarımız tarafından yapıldığı için sorun yok."

SON GÜNÜ BEKLEMEYİN BU SENE FİYATLAR DÜŞMEZ

Girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte bu sene kurban fiyatlarının yüksek olduğuna işaret eden Sinan Sağlam, "Geçmiş yıl baz alındığında yaklaşık yüzde 20-30 artış söz konusu. Kasaplardaki et fiyatlarına baktığımızda çok regüle fiyat gibi görünüyor. Kurbanlık fiyatları piyasa normlarına göre iyi konumda. Vatandaşlarımız kurbanlık alımını son güne bırakmasınlar. Özellikle bugünlerde kurbanlıklarını seçsinler. Son gün fiyatların düşmesini bekleyenler yanılıyor. Bu yıl düşeceğini çok tahmin etmiyorum. Çünkü ancak yeterli sayıda kurbanlık var özellikle küçükbaş kurbanlık almayı planlayanlar acele etmeli. Koyun, kuzu ve keçide ciddi sayısal problemlerimiz var." diye konuştu.

BAYRAMDAN SONRA ET FİYATLARI DÜŞMEZ

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sinan Sağlam, et fiyatlarının Kurban Bayramı sonrasında düşmeyeceğini açıkladı. Sağlam şöyle devam etti: "Bu yıl bayram fiyatlarının korunacağını düşünüyoruz, bayramda çıkan fiyatlar 21 liradan karkas kırmızı et satılırken pazarlarda 21-22 liradan satılıyor, genelde korunacağını düşünüyoruz. Bu sene düşmeyecek."