Rusya Maliye Eski Bakanı Aleksey Kudrin, Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’nın ekonomik durgunlukla karşılaşacağını, yapısal reformlarla bu krizden çıkılabileceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığı ile bilinen Kudrin, 2008 sonrası oluşan krizden çıkışta önemli rol oynamıştı. Liberal yaklaşıma sahip olan Kudrin, “Şimdi durgunluk olacak. Buradan çıkış için yapısal reforlar gerekli. Eğer Batılı ülkeler yaptırımları daha da yoğunlaştırmazsa ekonomik büyüme en azından 3 yıl boyunca yüzde 1’i geçmez. Rusya uzun süre küresel mali piyasalardan izole edilebilir.” dedi.

Ukrayna’da krizin sona ermesinin Rusya’nın ekonomik problemlerinin de kolaylaşması anlamına geldiğini ifade eden Kudrin, “Sanırım 2-3 yıl alacak. Bu en kısa zaman dilimi…” dedi.

Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü üyeliği ile ilgili herhangi bir sorun yaşanmasından da endişe ettiğini kaydeden Kudrin, yıllarca üyelik için çaba sarf edildiğini, geri dönüşün çok zor olabileceğini hatırlattı.

Ukrayna krizinin Rusya ekonomisinin büyümesinde etkili olduğunu, ancak tek neden olmadığını ifade eden Kudrin, “Petrol fiyatları düşüyor. Bizim farklı bir ekonomik modele geçmemiz gerekiyor. Son on yılda petrol fiyatları yükseldi. Fiyatlar zirvede. Önümüzdeki yıllarda düşecek. Rusya önümüzdeki 3-4 yıl içinde petrol gelirlerinden kaynaklanan 30-40 milyar dolarlık kayıp yaşar. Rusya’nın bir an önce Uzak Doğu ve Arktik bölgesi rezervlerini devreye sokması gerekiyor. Batılı ülkelerin yaptırımları ise bu süreci yavaşlatıyor.” tespitinde bulundu.

Rusya ekonomisinin liberalleşerek yeni bir model ortaya çıkarması gerektiğini savunan Kudrin, siyasi iradenin ortaya konmasını istedi. Kudrin’e göre, Putin’in 2012 seçimlerinin ardından uygulamaya koyduğu cömert harcamaların da kısılması gerekiyor.