Bain & Company, 'Küresel Lüks Tüketim Malları Pazarı Çalışması İlkbahar 2014' raporunu yayınladı. Rapora göre, lüks ürünler pazarı 2014 yılını yüzde 4 ile 6 arası büyüme ile kapatacak. Global lüks tüketim malları pazarında yeni normlar geliştiğine, pazarın olgunlaştığına ve istikrara kavuştuğuna dikkat çeken Bain Türkiye Yöneticisi Serhan Nadir, "Küresel pazardaki büyüme ve gelişmeler karşısında dünyanın neresinde olursa olsun lüks markalar, organik yolla büyümeye odaklanmalılar." dedi.

Dünyanın önde gelen strateji danışmanlığı firmalarından Bain & Company, 'Küresel Lüks Tüketim Malları Pazarı Çalışması İlkbahar 2014' raporunu yayınladı. Rapora göre, Avrupa’da hala devam eden ekonomik duraklama, Rusya’daki kriz ve tüm dünyada döviz paritelerindeki istikrarsızlığa rağmen, küresel lüks tüketim pazarında 2014’ün ilk çeyreğinde gözlemlenen yüzde 4 ile 6 arası büyümenin yılın geri kalanında da devam etmesi bekleniyor.

2014 yılında Çin artan yurtdışı alımları ile global lüks tüketim harcamalarında yine başı çekiyor. En iyi performans gösteren kategorinin aksesuar olması beklenirken, erkek çantaları ve erkek giyimin en hızlı büyüyen kategori olacağı tahmin ediliyor. Turizm ve seyahatle ilgili yapılan harcamalar da 2014’ün en iyi performans gösteren kategorileri arasında yer alıyor. Lüks tüketim malları pazarının Türkiye’de de büyümesi bekleniyor. Rapora göre, 2013’te dünya genelinde yüzde 4 ila 6 olarak gözlenen büyüme trendinin 2014 yılında da devam etmesi öngörülürken, bölgesel farklılıklar da bekleniyor. Rusya’da yüzde 6’ya varan bir düşüş tahmin edilirken, Japonya’da ise yüzde 11 civarında bir artış gerçekleşmesi bekleniyor. Genel olarak, Rusya, Japonya, Brezilya ve Endonezya’daki devalüasyondan kaynaklanan alışveriş ve harcamalardaki azalma, Batı Avrupa’daki olumlu beklentiler ile ABD’deki güçlü büyüme beklentisi ile dengelenecek.

Japonya dışında Asya Pasifik’teki en güçlü pazar olan Güneydoğu Asya pazarını, Çin ve Güney Kore takip ediyor. Tek haneli büyüme rakamlarına karşın Çin, dünyadaki lüks tüketim harcamaları bağlamında dünyayı yöneten müşteri tabanıyla ilk sıralarda olmaya devam ediyor.