Kosova Diaspora Bakanı İbrahim Makollu, Türk yatırımcıları ülkesine davet edip,"Biz daha çok Kosova’da gelip imalat yapacak yatırımcılar bekliyoruz, bununla ilgileniyoruz. Kosova Cumhuriyeti, Avrupa Birliği üyeleri ile gümrüksüz ve kotasız Kosova’da üretilmek şartıyla 'Madein Kosova' yazılmak şartıyla Kosova’da üretilen her mal Avrupa Birliği ülkelerine hem gümrüksüz hem kotasız satış olması yolunda anlaşmalarımız var. Amerika ve Japonya ile de böyle bir anlaşmamız var. Türkiye’den Kosova’ya yatırım yapılırsa her malı rahatlıkla gümrüksüz ve kotasız satabilir." dedi.

Samsun’un Bafra ilçesindeki ikinci gün ziyaretlerinde Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ile bir araya gelen Kosova Diaspora Bakanı İbrahim Makollu'na Başdanışman Ardita Kika, Danışman Burim Krasmaş ve Kosova Kültür Merkezi Müdür Vekili Kamil Bitiş eşlik etti. Bakan Makollu, Bafra’daki yakın ilgi ve misafirperverlikten ötürü Belediye Başkanı Zihni Şahin nezdinde tüm Bafra halkına teşekkür etti.

Türkiye'nin, Kosova’ya yaptığı yatırımlardan dolayı önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Makollu daha sonra şunları söyledi:, "Kosova’ya yapılan 3 büyük yatırım Türkiye tarafından yapılmıştır. Havaalanı, otoyollar ve aynı zamanda Kosova’da enerjinin dağıtımını bir Türk şirketi üslenmiş bulunmaktadır. Kosova’da Türk girişimcilerin, yatırımcıların gittikçe sayısı artmaktadır. Ve biz Türk yatırımcılarının Kosova’da yatırım yapmasını istiyoruz. Kosova Türk yatırımcılar içinde cazip olan bir yerdir. Tekstil, gıda ve diğer sanayi alanlarında Kosova zaten ürünlerinin birçoğunu yurt dışından ithal etmektedir. Bizim Türkiye ile serbest ticaret anlaşmamız var. Bu serbest ticaret anlaşması Türkiye’den Kosova’ya, Kosova’dan da Türkiye‘ye ticaretin daha rahat ve kolay olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda Bafra Ticaret Odası ile de işbirliği yapılması taraftarıyım. Bafra Ticaret Odası olarak çok kısa zamanda Kosova’yı ziyaret ederek yatırımlarla ilgili yasalarla ilgili daha yakından görerek tanışmanızı sizden bekliyoruz. Yurt dışından Kosova’nın ithal ettiği mallar konusunda Türkiye 3. veya 4'üncü sırada yer alıyor. Biz daha çok Kosova’da gelip imalat yapacak yatırımcılar bekliyoruz, bununla ilgileniyoruz. Kosova Cumhuriyeti, Avrupa Birliği üyeleri ile gümrüksüz ve kotasız Kosova’da üretilmek şartıyla 'Madein Kosova' yazılmak şartıyla Kosova’da üretilen her mal Avrupa Birliği ülkelerine hem gümrüksüz hem kotasız satış olması yolunda anlaşmalarımız var. Amerika ve Japonya ile de böyle bir anlaşmamız var. Türkiye’den Kosova’ya yatırım yapılırsa her malı rahatlıkla gümrüksüz ve kotasız satabilir. Şu da yapılabilir burada üretilen bazı ürünlerin tamamı değil yarım hali Kosova’da sonlandırılması sonucunda Kosova’dan diğer ülkelere gümrüksüz, vergisiz ve kotasız olarak satılabilir. Kosova’daki bütün belediyeler Kosova’da imalatı yapılması şartıyla ücretsiz arsa vermektedir.”

Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ise Kosova Diaspora Bakanı İbrahim Makollu ve ekibinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek “Kosova ile ekonomik ve kültür alanında iş birliği içinde olmaktan mutluluk duyuyoruz. Söz konusu ziyarette ilçemizde gerçekleştirilen görüşmeler oldukça olumlu sonuçlar ve gelişmeler elde edildi.’’ ifadelerini kullandı.