Manisa'dan yaş üzüm ihracatının yüzde 70'i Rusya'ya yapılıyor. İlden, Rusya'ya yaş üzüm ihracatı yapan 60 firma bulunuyor.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Alaşehir ilçesinde üzüm ihracatçılarıyla bir araya geldi. Manisa’nın ihracattaki son durumu hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Hasan Çebi, işletme sahiplerine ve gümrük müşavirliklerinde çalışanlara tavsiyelerde bulundu.
İl Müdürü Hasan Çebi’nin başkanlığında Alaşehir İlçe Müdürü Zekeriya Dinçer, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İzzet Atsız ve sektördeki 20’ye yakın temsilcinin katılımıyla, ihracatçıların sorunlarının masaya yatırıldığı ve bu çerçevede çözüm önerilerinin detaylı olarak tartışıldığı toplantı Alaşehir Ticaret Borsası Toplantı Salonunda yapıldı.

Burada konuşan İl Müdürü Çebi, 1 Eylül 2014 tarihi itibariyle Manisa'da toplam ihracat yapan firma sayısının 137 olduğunu söyledi. Bu firmalardan 60'ının Rusya Federasyonu’na ihracat yaptığını belirten Çebi, "Sezon itibariyle şu an en çok yaş üzüm ihracatı gerçekleştirilmektedir. 10 Eylül itibariyle yaş üzüm ihracatımız 100 bin tona ulaşmıştır. Bunun yaklaşık 70 bin tonu Rusya Federasyonu’na ihraç edilmiştir." dedi.
1 Ocak 2014 tarihi itibariyle Alaşehir’de ihraç edilen ürünlerin laboratuvar numune sonuçlarına da değinen Çebi, "Dört laboratuvarda toplam 4710 analiz yapılmıştır. 4564 analiz sonucu olumlu çıkmıştır." diye konuştu.

İhracatçıların dile getirdiği bütün hususları ve sorunları tüm yönleri ile değerlendirdiklerini ifade eden Çebi, “Birtakım eksiklikler olabilir. En kısa sürede bu eksiklikler üzerinde gerekli çalışmalar yapılacak ve sonuçlandırılacaktır. Bugün burada toplanmamızdaki amaç karşılıklı olarak çözüm önerilerini ele almaktır." dedi.

Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmelerin ihracata etkilerinin neler olabileceğinin ve alınması gereken önlemlerin üzerinde duran Çebi, “Bizim öncelikli hedefimiz ihracat potansiyelimizi artırmak ve bu konuda sonuç odaklı çalışmaktır. Bu konuda üreticilerimiz ve işletme sahiplerinin üzerinde durmasını istediğimiz en önemli faktör kalıntısız ürün yetiştirmeleri ve ihraç edilen partilerde kalıcı ve güvenli bir etiketleme sisteminin olmasıdır." şeklinde konuştu.

İhracatta yaşanılan sıkıntıların sonuç olarak herkesi ilgilendirdiğini ama öncelikli olarak firmaların birtakım konulara dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Çebi, “Kalıntı ile ilgili yönetmenlik, genelge ve toplantı kararları ile alınan tedbirlerin dışında, üreticilere ve işletmelerde çalışanlara yönelik düzenli bir eğitim çalışma sisteminin oluşturulması, birtakım firmaların fason çalışan firmalar statüsünde çalışmaları ve kendi işletmelerini oluşturmaları ve buna bağlı olarak ihraç edilecek ürünün dış piyasada netice verecek seviyede tanıtımının yapılması ihracatımızda olumlu etkiler yaratacaktır. İhracatla ilgili İl ve İlçe Müdürlükleri olarak gerekli her türlü desteği sağlıyoruz. Koordineli olarak hedefimizden en ufak bir şaşma olmadan sabır ve azimle çalışmalarımıza devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.