Marmarabirlik, 2014-2015 iş yılı zeytin alım kampanyasını 22 Ekim Çarşamba günü başlatıyor. 24 Ekim'de sona erecek ortakların vermeyi taahhüt ettikleri rekolte beyanlarının 50-55 bin ton, Birliğin ürün alımının ise yaklaşık 40 bin ton olması bekleniyor.

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, bu yıl zeytin rekoltesinin önceki yıllara göre düşük olduğunu hatırlatarak, "Bu yıl bölge rekoltesinin yüzde 75’ini almayı hedefliyoruz." dedi. Başta olumsuz iklim şartları olmak üzere yaşanan olumsuzluklar nedeniyle rekolte düşüşü, ürünün ağaç üzerinde az olması ve ürünün çok erken olgunlaşması gibi sebeplerle ürün alımının erkene alındığını belirtti.

Asa, konuyla ilgili açıklamasında şunları dile getirdi: "Bilindiği üzere, ürün alım kampanyasının ilk etabını bir ay önce ortaklarımızdan rekolte beyannamesi alımlarıyla başlatmıştık. Bugünkü toplantı sonrasında alınan karar gereğince 22 Ekim Çarşamba günü zeytin alımlarına başlanacak. İlk etapta kooperatif merkezlerinde alım yapılacak olup, köy alımları daha sonra değerlendirilecektir. Her yıl olduğu gibi bu kampanya döneminde de sadece rekolte beyannamesi veren ortaklarımızdan zeytin alımı yapılacak ve hiçbir şekilde rekolte beyannamesinde belirtilen miktardan fazla ürün alımı yapılmayacak. Ayrıca kooperatiflerimizden zirai ilaç ve gübre yardımı alan ortaklarımızın mağduriyetleri sebebiyle rekolte beyanları dikkate alınarak bin kilogramdan az ürün teslimatı yapan ortakların kooperatiflerine yazılı olarak müracaat etmeleri halinde borçlarının bir yıl erteleneceğini de bildirmek isterim."

'ORTAKLARIMIZI MAĞDUR ETMEDİK, ETMEYECEĞİZ'

Ürün alımlarının ortakları mağdur etmemek üzere başlandığını ve fiyatlandırmanın daha sonra değerlendirileceğini ifade eden Asa, şöyle devam etti: "Barem cetveli olarak sofralık kilogramda 190 adetten başlanıp 410 daneye kadar barem usulü alım yapılacak olup, daha ince kalibredeki ürün yağlık olarak alınacaktır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ortaklarımızı mağdur etmeyeceğiz. Ortaklarımız kooperatiflerine ve Marmarabirlik’e güvensinler. Marmarabirlik olarak bugüne kadar verdiğimiz sözleri yerine getirdik, bundan sonra da getirmeye devam edeceğiz. Bu kampanya döneminde yaklaşık 40 bin ton ürün alımı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."