Alman Endüstri Birliği (BDI) Başkanı Ulrich Grillo, Federal Hükümeti yürüttüğü politikalarla Alman ekonomisinin yavaşlamasına sebep olmakla suçladı. Alman Endüstri Günü çerçevesinde düzenlenen toplantıda konuşan Başbakan Angela Merkel ise, ekonomi dünyasını Rusya’ya karşı uygulanan ambargoya verdiği destekten dolayı övdü.

Grillo, “Federal Hükümetin ekonomik politikaları çok da güveni artıracak türden değil” diyerek, koşulları iyileştirmek yerine ekonomik durumun hafife alındığını belirtti. Alman endüstri sektörünün lideri ayrıca, “Almanya’nın ulaşım yolları dökülmekte” diyerek, ülkenin yatırımlara ihtiyacı olduğunu, altyapının yanı sıra hızlı internet ulaşımı, enerji değişimi, araştırma ve yeni buluşlara devlet desteği gerektiğini savundu. Alman ekonomisinin bu yıl beklendiği gibi yüzde 2 değil, yüzde 1,5 oranında büyümesini beklediğini ifade eden Grillo, durumun çok da iç açıcı olmamasına rağmen karamsarlığa düşmek için bir sebep olmadığını vurguladı.

Grillo, Fransa Başbakanı Manuel Valls’ın da katıldığı etkinlikte Fransa’nın ekonomik durumuma da değindi. Fransa’nın ekonomik krizden kendi imkanlarıyla çıkması gerektiğini ifade eden Grillo, Fransız ekonomisindeki yapısal sorunlardan Almanya’nın suçu olmadığını, bu sebeple bu sorunları çözmekle mükellef olmadığını sözlerine ekledi.

Angela Merkel ise Alman ekonomi dünyasını Ukrayna krizi çerçevesinde Rusya’ya karşı uygulanan ekonomik yaptırımlara destek verdikleri için övdü.

Başbakan Merkel ayrıca, Avrupa Birliği (AB) ve ABD arasında imzalanması gündemde olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’na (TTIP) değindi. “Şimdi değilse ne zaman?” diye soran Merkel, bu anlaşmanın avantajlarının dezavantajlarına göre daha fazla olduğunu, kırmızı çizgilerin ise çiğnenmeyeceğini savundu.
BDI toplantısında ayrıca Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de bir konuşma yaptı. Gabriel, Alman ekonomisinin rekabet etme kabiliyetini güçlendirmesi ve yeni endüstri politikaları konularında hükümetin tutumunu aktardı.