Hıristiyan Birlik Partililerden (CDU/CSU) Başbakan Angela Merkel’in (CDU) vergi politikalarına yönelik eleştiri sesleri yükselmeye başladı. Özellikle birliğin ekonomik kanadı Merkel’den soğuk progresiyona, yani gizli vergi artırımlara karşı önlem alması yönde talepler artıyor. Birlik Partilerin Orta Sınıf ve Ekonomi Birliği (MIT) Başkanı Carsten Linnemann (CDU), geçen yıl Aralık ayında yapılacak Genel Kurul’da konuyla ilgili önergeyi partisinin eyalet, bölge ve belediye teşkilatlarının desteklediğini belirtti. Linnemann, “Eğer Birlik Partileri vergi artırımı olmayacak diye söz veriyorsa, o zaman gizli vergi artırımı da olmamalı. Demek bizim soğuk progresiyonu azaltmamız gerekiyor” dedi.

Bilindiği gibi, aylık maaşların artırılmasından sonra vergi oranı arttığından ve enflasyon yükselmesinden dolayı net maaşın çok az artması, hatta azalması soğuk progresiyon diye isimlendiriliyor. Soğuk progresiyona karşı önlem alınması konusu ise yıllardır CDU’nun gündeminde. Linnemann ayrıca bu konunun Genel Kurul’da en çok tartışılacak konulardan biri olacağını ima ederek, “Tartışmalar kolay olmayacak. CDU Genel Kurulu’nda önergenin kabul görme şansını yüzde 50’e yüzde 50 olarak değerlendiriyorum” dedi.

Partinin ekonomi kanadının çıkışından sonra işçileri temsil eden kanadın da soğuk progresiyonun durdurulmasından yana olduğu belirtildi. Ayrıca Büyük Koalisyon ortağı Sosyal Demokratlardan (SPD) da aynı yönde açıklama geldi Başbakan Merkel ise iki hafta önce şimdiki mali planlamalara bakıldığında soğuk progresiyonun azaltılması için imkan olmayacağını belirtmişti.