Almanya'nın Berlin şehrinde mesleksiz işsizleri iş piyasasına kalifiye eleman olarak kazandırmak amacıyla yeni bir teşvik programı uygulamaya sokuluyor. Senato yaşları 25 ile 35 arasındaki değişen mesleksiz kişilere meslek öğrenme imkanı sunacak. Konuya ilişkin olarak Senato ile Berlin ve Federal Çalışma Ajansı arasında anlaşma sağlandı. 25-35 yaş grubunda mesleksiz işçi sayısının 56 bin olduğunu belirten yetkililer, bunların için 3600 kadarının halihazırda çeşitli projelerde meslek öğrenmeye başladıklarını, geriye kalanların ise “Spätstarter” adlı teşvik programı kapsamında meslek öğrenme imkanına kavuşacaklarını bildirdiler. Berlin’de kalifiye elemana en fazla ihtiyaç duyulan branşların perakende satış sektörü ile lojistik ve güvenlik branşlarında olduğu belirtildi.

Berlin iş piyasasında gözlenen olumlu gelişmelere karşın işsizlik oranının yüzde 11 olması sebebiyle Almanya’da işsizliğin en yüksek olduğu eyalet konumunda bulunuyor. Sıralamada Berlin’den önce Bremen (10,8 Prozent), Mecklenburg-Vorpommern (10,5) ile Sachsen-Anhalt (10,4) bulunuyor. Almanya genelinde ise işsizlik oranı geçen ayki verilere göre ortalama yüzde 6,5 olarak açıklandı. Berlin Çalışma Senatörlüğü iş piyasasında kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için uygulamaya sokulan teşvik programlarına yılda yaklaşık 100 milyon Euro harcıyor. Bu bağlamda uzun süreli işsizlerin sayısı bir yıl içinde 3 bin 400 kişi azalarak 67 bine düştü.

Gençler arasındaki (15-25 yaş grubu) işsizlik oranı ise geçen ay itibarıyla 16 bin 311’e geriledi. Berlin-Brandenburg Çalışma Ajansı Direktörü Bernd Becking “Başarı öykümüz devam edecek” diyerek Berlin’de istihdam imkanlarının düzenli olarak arttığına dikkat çekti ve iş piyasasında vasıfsız işçiye duyulan ihtiyacın gün geçtikçe azaldığını hatırlattı. Becking “Uzman işgücüne ise ihtiyaç çok büyük” diye konuştu.