Türkiye’de en önemli ihracat kalemlerinden birini temsil eden metal sektörünün binlerce çalışanı sokaklara döküldü. 200’e yakın işletme Türk Metal Sendikası ile yapacağı toplu sözleşme konusunda anlaşamayınca 130 bin kişi,haklarını aramak için grev kararı alarak sokaklarda eylem yapmaya karar verdi.
Yaklaşık 5 aydır 130 bin çalışanın haklarını iyileştirmek için 200’e yakın işletmeyle görüşmeye başlayan Türk Metal Sendikası işverenlerden olumlu yanıt almayınca eylem kararı aldı. Metal sektörü olarak sıkıntı içerisinde olduklarına dikkat çeken Türk Metal Sendikası 1 Numaralı Şube Başkanı Murat Salar “İşverenler zam yapmamak için ellerinden geleni yapıyor. Son zamanlarda enflasyon rakamlarından başka bir şey konuşmamaya başladık. Metal sektörü zaten yapılan iş gereği ağır olunca sendika olarak haklarının da iyi olması için işverenlere karşı mücadele ediyoruz. Toplu sözleşmede genel anlamda isteklerimiz kabul edildi ancak işverenler birkaç maddenin kabul edilmemesi için masaya oturmuyor.” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ GRUP TOPLU SÖZLEŞMESİ OLACAK

Metal sanayii içerisinde bulunan beyaz eşya, yan sanayi, motor üretimi gibi birçok firmanın çalışanlarının haklarını savunan sendika aylardır kabul ettirmeye çalıştıkları toplu sözleşme ile Türkiye’de önemli bir adım atmaya çalışıyor. Sözleşmenin işçi hakları için çok önemli olduğunu vurgulayan Salar, “Mücadele ettiğimiz firmalar Türkiye’de ihracat sıralamasında ilk 100’e giren kuruluşlar. Şu an arabulucular aracılığıyla süreci devam ettiriyoruz. Haklarımızın iade edilmesi için meydanlarda bulunmaya devam edeceğiz.” dedi.

METAL İŞÇİLERİNİN SIKINTILARI ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Vatanı milleti için ellerindeki işi canla başla yapan metal çalışanlarının her geçen gün sorunları çığ gibi büyümeye devam ediyor. Zor şartlar altında çalışan binlerce insan fahiş fiyatlarla çalıştırılarak hakları gasp ediliyor. Toplu sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle birlikte rahat nefes alacak işçiler işverenler sözleşmeyi kabul edene kadar sokaklarda eylem yapmaya devam edecek. Eylemlerin tüm Türkiye’de aynı saatte başlayacağına dikkat çeken Murat Salar, “Her hafta alanları doldurmaya devam edeceğiz. Bizim sabrımız var. Bizim istediğimiz metal çalışanlarının haklarının iyileştirilmesi. Gönlümüz anlaşmanın masa başında bitmesinden yana.” şeklinde konuştu.

“3 YILLIK SÖZLEŞME İSTEMİYORUZ”

Binlerce metal işçisinde toplandığı Bakırköy meydanında sloganlar atarak haklarını arayan işçiler 3 yıllık sözleşme yapılmasına karşı çıkıyor.

Hafta sonu tatillerini aileleriyle bir arada geçirmek isteyen çalışanlar biran önce haklarının iyileştirilmesini istiyor. 7 yıldır çalıştığı işyerinde yeni giren işçiyle aynı şartlara sahip olduğunu söyleyen Erhan Aydın, “Şu an işverenlerin bize layık gördüğü 6,4 oranındaki zammı kabul etmiyoruz.

Ayrıca sektörde aramıza yeni katılan arkadaşlarımızla kıdem farkı gözetilmeksizin çalıştırılıyoruz. Netice itibarıyla grev yapmadan sonuç alamayacağımızı gördük ve sokaklara çıkma kararı aldık.” dedi.

Kaynak: Diriliş Postası (Atakan Irmak)