Türkiye'nin uzun vadeli ihraççı ve kıdemli teminatsız borç notlarını Ba1'den Ba1'e ve kıdemli teminatsız raf derecesine (P) Ba2'den (P) kadar düşürdü. Ba1. Puanlama görünümü olumsuzdan sabit olarak değiştirildi. Moody's, Hazine Mustesarligi Varlik Kiralama A.Ş.'nin uzun vadeli teminatsız borç notunu, Hazine'nin sukuk kira sertifikası verdiği Türkiye Cumhuriyeti'ne ait özel bir araç olan Ba1'den Ba2'ye düşürdü ve derecelendirme görünümünü sabit tuttu. negatif.

Moody’s bu kararının gerekçesini 2 maddede açıkladı

Türkiye'nin devlet notunun Ba1'den Ba2'ye olan düşüşü, Moody's'in geçen yılki reytinge olumsuz bir görünüm verdiğinde düşüş için tetikleyici olarak belirlediği iki önemli gelişme tarafından yönlendirildi:
1) Para politikasının etkinliğinde daha fazla erozyon ve temel yapısal ekonomik reformların uygulanmasında daha fazla gecikme ile kanıtlandığı üzere, kurumsal gücün devam eden kaybı.
2) Artan siyasi riskler ve artan küresel faiz oranları bağlamında ülkenin geniş cari açıkları, dış borçların artması ve büyük devir talepleri göz önüne alındığında, dış şokun kristalleşmesi riskini artırdı.
Derecelendirme notuna istikrarlı bir bakış açısı getirmek için gerekçe, Ba2 derecesinin Türkiye'deki kurumsal gücün daha da aşınmasına ve olay riskleri konusundaki duyarlılığının, ülkenin ekonomik ve mali güçlerine, özellikle büyük ve dinamik ekonomisine ve olumlu hükümete karşı dengeli bir şekilde yakalamış olmasıdır. borç metrikleri.
İlgili bir kararda, Moody's Türkiye'nin uzun vadeli ülke tavanlarını indirdi: Baa2'den Baa3'e olan döviz bono tavanı; yabancı para banka mevduatını Ba2'den Ba3'e, yerel para cinsinden tahvillere ve banka mevduatlarına olan tavanlarını Baa1'den Baa2'ye tavan yapmaktadır. Kısa vadeli ülke tavanları döviz tahvilleri için Başbakan-3 (P-3) ve yabancı para mevduat mevduatı için Not Prime (NP) olarak değişmeden kalmaktadır.