Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, narenciye ihracatı sezonunun 2 Eylül’de başlayacağını ifade ederek, "Ülkemizde yaklaşık 3,6 milyon ton narenciye üretimimizin yüzde 45’ini, yani 1,6 milyon tonunu ihraç ederek, dünyadaki narenciye ihracatçı ülkeler arasında 3. sırada yerimizi almaktayız" dedi.
Narenciye ihracatıyla ilgili açıklama yapana Ali Kavak, tarımın en önemli alt sektörlerinden birisi olan narenciyenin Türkiye’ye sağladığı net döviz girdisiyle oluşturduğu istihdam açısından büyük bir önem arz ettiğini ifade ederek, "Ülkemizde yaklaşık 3,6 milyon ton narenciye üretimimizin yüzde 45’ini yani 1,6 milyon tonunu ihraç ederek, dünyadaki narenciye ihracatçı ülkeler arasında 3. sırada yerimizi almaktayız. Geçtiğimiz sezon Rusya ile Türkiye arasında yaşanan olumsuzluktan dolayı, ihracatçı arkadaşlarımız hazırlıksız yakalanmış olup narenciye ihracatında bir takım sıkıntılar yaşanmıştır. Ancak devletin üretici ve ihracatçıyı böylesi zor bir dönemde yalnız bırakmayıp, alternatif pazarların oluşturulması ve mevcut pazarlardaki pazar payımızın arttırılması yönünde sağladığı desteklerle o sıkıntılı dönemi atlatmış bulunmaktayız. Aslında bir musibet bin nasihate bedel misali ihracatçılarımız bir ya da birkaç pazara bağımlı olmama yönünde büyük bir ders almıştır. Bu bağlamda başta Ekonomi Bakanlığımızın öncülüğünde Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliklerimiz ve Narenciye Tanıtım Grubumuzun yoğun çalışmaları sonucu gerek alternatif pazarların oluşturulmasına ve gerekse mevcut pazarlardaki ihracatımızın arttırılmasına yönelik büyük çapta çalışmalar yapılmıştır ve yapılmaya devam edilecektir" diye konuştu.
Rusya ile ilişkilerin normalleşme sürecine girdiği bu dönemde henüz tarım ürünlerine uygulanan engellerle ilgili herhangi bir somut karar çıkmamasına rağmen üreticinin ve ihracatçının umudunu koruduğunu belirten Kavak, "En kısa zamanda en büyük pazarımız olan Rusya pazarına narenciye ürünlerimizin geçmişte olduğu gibi hızlı bir şekilde gideceği beklentisi içerisindeyiz. Tarım sektörü son yıllarda Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde büyük bir başarıya imza atmıştır. Rusya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin hızlı bir şekilde geliştiği bu dönemde de Sayın Cumhurbaşkanımızın etkisi ile bu sorunun en kısa zamanda çözüleceğine inancımız tamdır. Son yıllarda Türkiye’de tarım alanında çok büyük gelişmeler yaşandı. Dünya standartlarında insan ve çevre odaklı üretim yapılması noktasında çok büyük çalışmalar yapılmaktadır. Üreticimizin ve üretimdeki bütün paydaşların iyi tarım uygulamaları ve modern tarım teknolojilerinin kullanılması yönünde ciddi anlamda bilinçlendirme ve denetim mekanizmalarının oluşturulması yönünde Tarım Bakanlığımızın öncülüğünde Ekonomi Bakanlığı ve ihracatçı birliği katkıları ile çok yoğun çalışmalar yapılmıştır ve yapılan bu çalışmalar sonucu büyük bir başarı sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.
İhracatçıların pazar çeşitliliği geliştirmeye yönelik uzak doğu ülkelerine ihracat yapma ya da ihracat önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik bir dizi faaliyetlerinin de sürdüğünü vurgulayan Kavak, "Ayrıca bu önümüzdeki dönem 8 ülkede Türk narenciyesini tanıtım faaliyetleri için uluslararası ajanslarla anlaşma yapılmış olup 1 Eylül’den itibaren tanıtıma başlanacaktır. Ayrıca üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın üretim, paketleme, lojistik kaynaklı sorunlarının tespiti yapılmış olup bu anlamda üniversitelerimizle işbirliği yaparak sorunların giderilmesi yönünde bir dizi proje hayata geçirilmesi aşamasına gelinmiştir. 2 Eylül Cuma günü ihracat sezonu başlayacak olan Türkiye’nin istihdam deposu bu sektörün üreticimize, ihracatçımıza ve sektörün tüm paydaşlarına hayırlı olmasını diliyorum" dedi.