Türk Şeker Fabrikaları A.Ş altında toplanan 25 fabrikanın 14’ünün tüm rehabilitasyon çalışmalarına rağmen önüne geçilemeyen zararları, ekonominin kara deliğine dönüşmüştü. Tarım ve çiftçiyi kalkındırmak, ülkenin şeker gereksinimini karşılamak amacıyla kurulan Türkşeker bünyesindeki şeker fabrikalarının özelleştirilmesine yönelik tartışma sürerken, ilginç bilgilere ulaşıldı.

Kamu mâliyesinin dengesini olumsuz yönde etkileyen, şeker fiyatlarını yükselten, verim sağlamayan ve rakipleriyle yarışamayan şeker fabrikalarını özelleştirme kararı ile şeker fiyatları ve üreticinin korunması amaçlanıyor. Daha kârlı bir işletmecilik anlayışının hedeflenerek özelleştirmenin yapıldığı fabrikalar ise ürettiği şekeri, Batılı ülkelere nazaran yaklaşık 2 kat daha yüksek fiyata mal ediyor.

Devlet elinde olup da daha sonra özelleşen şeker fabrikalarınınsa milyon dolarlarca kâr yaptığı ifade ediliyor. 1954’te bir tesis ile kurulan ve 40 yıl boyunca kamunun elinde olan Konya Şeker, özelleştirilmesinin ardından, kurduğu tesisler ile kristal şekerden çikolataya, organik gübreden hayvancılığa hatta termik santrale kadar şeker üretiminde kök salınmasını sağladı.

ÜRETİMDE OTOMASYONAGEÇİLDİ

Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi’ne ait 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi kararı, kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Zaman içinde özelleşen Konya, Kayseri ve Aksaray gibi şeker fabrikalarının iyi yönetilerek kâra geçmesi ise iyi bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. 1954’te kurulan ve 40 yıl boyunca kamunun elinde olan Konya Şeker’in bir tesis ile başlayan başarı öyküsü, özelleştirilmesinin ardından, kurduğu tesisler ile kristal şekerden çikolataya, organik gübreden hayvancılığa hatta termik santrale kadar şeker üretiminde kök salınmasını sağladı. 2000’li yıllara kadar sadece tek kalem kristal şeker üreten Konya Şeker, 1999’da değişen yönetim felsefesiyle faaliyet alanlarını genişletmeye başladı. 1954 yılında kurulan fabrikanın teknolojisini yenileyip üretimde otomasyona geçerek işletme verimliliğini arttıracak yatırımlar gerçekleştirdi. Yapılan yatırımla, şirketin 2000-2016 yıllarında 359 milyon dolar tasarruf etmesi sağlandığı belirtildi.

45 ÜRETİM TESİSİ KURDU

Öz kaynaklarını etkin kullanarak bazıları dünya ölçeğinde olmak üzere toplam 45 üretim tesisi kuran Konya Şeker, faaliyet gösterdiği sektör aralığını en hızlı geliştiren şirket oldu. Bu çerçevede son 14 yılda, üretim kalemini kristal şekerden tatlı şerbetine, ilaç şekerinden şekerleme ve çikolataya, atıştırmalıklardan et ve süt ürünlerine, dondurulmuş ürünlerden ayçiçeği yağına, organik gübreden hayvancılığa, biyoetanolden elektrik üretimine kadar uzanan geniş bir yelpazeye taşıdı. Yeni yönetim yapılanmasıyla pazarlardaki payını arttıran Konya Şeker, günümüzde 10.000’e yakın kişiye doğrudan istihdam sağladığı, yaklaşık 1 milyon dekarlık alanda ise 40 bin çiftçiye sözleşmeli tarım yaptırdığı ifade edildi. Türkiye’nin toplam pancar şekeri üretiminin yaklaşık yüzde 22’sini gerçekleştiren Konya Şeker, dondurulmuş patates pazarında da lider şirket olarak dikkat çekiyor.

BİR TESİSİ VARDI SANAYİ DEVİ OLDU

Konya Şeker tarafından Türk sanayiine kazandırılan yerleşkeler ise şu şekilde:

-Konya Merkez Kampüsü’nde; Konya Şeker Fabrikası, Gıda ve Tarım Üniversitesi, Uydu Destekli Tarım Projesi bulunuyor.

-Çumra Kampüsü’nde; Çumra Şeker Fabrikası, Küp ve Paketli Şeker Üretim Tesisi, Sıvı Şeker Üretim Tesisi, Baklava Şerbeti Üretim Tesisi, Tatlı Şerbeti Üretim Tesisi, Şekerli Mamüller, Sert ve Yumuşak Şeker Üretim Tesisi, Çikolata Üretim Tesisi, Unlu Mamuller Bisküvi, Kek, Gofret Üretim Tesisi, İlaç Şekeri ve Granül Şeker Üretim Tesisi, Un Fabrikası, Ultra Klima Modern Seralar, Biyoetanol Üretim Tesisi, Sıvı Karbondioksit Üretim Tesisi, Organik Gübre Üretim Tesisi, Yem Fabrikası, Buharlı Küspe Kurutma Tesisi, Arı Yemi Üretim Tesisi, Çobanyıldızı Termik Santrali, Trijen Enerji Üretim Santrali, Fidan Üretim Merkezi, Doku Kültürü Laboratuvarı, Endüstriyel Atık Su Arıtma Tesisi, Balık Üretim Tesisi, Lisanslı Depo ve Akıllı Deposu bulunuyor.

-Geleneksel Ürünler Üretim Tesisi’nde; Helva Üretim Tesisi, Lokum Üretim Tesisi, Tahin Üretim Tesisi ve Susam Üretim Tesisi mevcut.

-Cihanbeyli Kampüsü’nde; Damla/Yağmurlama Sulama Sistemleri Üretim Tesisi, Pvc ve Korige Boru Üretim Tesisi, Çuval – Balya İpi Fabrikası, Enjeksiyon Tesisi, Streç Film ve Baskı Tesisi ile Plastik Geri Dönüşüm Tesisi bulunuyor.

-Altınekin Kampüsü’nde; Tohum Üretim ve İşleme Tesisi, Ham Yağ Fabrikası

-Seydibey Kampüsü’nde; Dondurulmuş Parmak Patates Üretim Tesisi, Soğan Halkası Üretim Tesisi, Patates Kroket Üretim Tesisi, Biyogaz Üretim Tesisi ile Doğal Depolar ve Patates Nişastası Üretim Tesisi mevcut.

-Meram Kampüsü’nde; Panagro Et - Süt Entegre Gıda Kompleksi, Bordo - Şalgam Suyu Fabrikası, Taşağıl Besi Çiftliği, Damızlık Angus Üretim Çiftliği, Şekersüt Süt Üretim Çiftliği, Çumpaş Danabank Süt Üretim Çiftliği, Göçü Besi Çiftliği, Çumra Erentepe Süt Üretim Çiftliği, Seydişehir Gevrekli Süt Üretim Çiftliği ve Embriyo Üretim Merkezi bulunuyor.

-Sivas – Kangal Kampüsü’nde; Kangal Termik Santrali,

-Manisa – Soma Kampüsü’nde; Soma Termik Santrali,

-Karapınar Yerleşkesi’nde; Pangev  Bulgur Fabrikası,

-Bozkır Yerleşkesi’nde ise, Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi var.

Özelleştirme doğru ellerde ihya ediyor

Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi’ne ait 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi kararı, kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Zaman içinde özelleşen Konya, Kayseri ve Aksaray gibi şeker fabrikalarının iyi yönetilerek kâra geçmesi ise, iyi bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. 

Kaynak: Yeni Akit (Muhammed Uzun)