Özbekistan'da bu yılki pamuk rekoltesinin 3 milyon 500 bin tona dayandığı bildirildi. Hasat çalışmalarının devam ettiği ülkede, şimdiye kadar toplanan pamuk miktarının 3 milyon 400 bin tonu geçti.

Dünyanın önde gelen pamuk üreticisi ülkeleri arasında yer alan Özbekistan’da, Eylül ayında başlayan pamuk toplama çalışmalarında sona gelindi. Makineler ve insan gücüyle devam eden hasat çalışmalarında şimdiye kadar 3 milyon 400 bin ton dolayında pamuk toplatıldığı belirtildi. Kasım ayına kadar devam edecek hasat çalışmalarla bu rakamın 3 milyon 500 bin tonu bulması bekleniyor.

Özbekistan’ın yıllık pamuk geliri 1 milyar dolayında seyrediyor. Geçen seneki pamuk rekoltesi 3 milyon 350 bin ton olarak gerçekleşmişti. Yıllık pamuk lifi miktarı ise 1 milyar ile 1 milyon 200 bin ton arasında değişiyor. Son yıllarda iç pazarda artan talep üzerine ürettiği pamuğun önemli kısmını iç pazarda hazır ürün yapımında kullanmaya çalışan Özbekistan, pamuğunun önemli bir kısmını iplik ve kumaş olarak değerlendiriyor.

'Ak altın' ülkesi olarak bilinen Özbekistan'ın pamuk müşterisi ülkeler arasında Türkiye, Pakistan, Bangladeş, ABD, Rusya, Güney Kore ve Çin gibi bulunuyor. Özbekistan, pamuk üretiminde dünya altıncısı, ihracatında üçüncü sırada yer alıyor.