Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ham petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'de tüketiciye yansımamasının nedeni, dövizdeki yükselmeye bağladı.

Çeşitli temaslarda bulunmak için karayolu ile Ankara’dan Amasya’ya gelen Bakan Yıldız, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin’i makamında ziyaret etti. Burada gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Bakan Yıldız, ham petrol fiyatlarının neden vatandaşa yansımadığı konusunda açıklama yaptı.
Bakan Yıldız, “Ham petrol fiyatları 101-102 dolarlara düşerken, döviz fiyatları da en yüksek noktalarından birine geldi. Belki arkadaşlarımız TL ile alıp TL ilse sattığımızı düşünüyor olabilirler. Doğru olan, döviz ile alıp TL ile sattığımızdır. O yüzden bizim için o sepet önemli. Döviz ve petrol sepeti önemli. Türkiye’ye olan maliyeti bundan sonra çıkıyor. Şundan hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, otomatik fiyatlama mekanizması ile petrol ve ürünleri ile alakalı bütün mamuller bu mekanizma ile fiyatlanıyor. İster 3 kuruş düşer, ister 5 kuruş çıkar her birisi 3 günlük değerlendirmeler ile ve Akdeniz piyasasında ki oluşan Cenova’da ki ham petrol fiyatları ile beraber oluşan son fiyatlar. Avrupa’da, döviz ile alıp döviz ile satıyorlar. Biz Türkiye’de döviz ile alıp TL ile satıyoruz. O yüzden bize sadece ham petrolün fiyatını değil, aynı zaman da döviz fiyatının, paritenin de ne olduğunu söylemek durumdalar.” dedi.