Emekli Deniz Kurmay Albay, Prof. Dr. Celalettin Yavuz, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda “Suriye krizinin Türkiye ekonomisine etkileri ve çözüm önerileri” konulu konferans verdi. İTSO’da sinevizyon destekli olarak sunum yapan Yavuz, “Suriye olaylarının ekonomik etkileri özellikle sınır illeri olan Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Kilis gibi illerde etkisinin hala sürdürmektedir. Ticarette her geçen gün gerilime olduğu gibi, tehlikelerde devam etmektedir. İskenderun Limanı'ndan komşu ülkelerine mutlaka seferler yapılmalı, deniz ticaretinin bu yolla arttırılması gerekir” dedi.

Son günlerde Ortadoğu’nun tehdidinde olan IŞİD olayına da dikkat çeken Prof.Dr. Celalettin Yavuz, “Amerika askerlerini terörden çekiyor, özellikle ırakta Şii camilerin bombalandığını görüyoruz. Dünyada en fazla terör olaylarının cereyan ettiği Irak’ta yaşanan bu olaylarda Amerika gün gelecek ve Irak’tan ayrılacak deniliyordu ama başka bir şapka ile Irak’a geldi. IŞİD’i kimin kurduğu önemli değil IŞİD’i, ABD de, İsrail de kullanıyor. Bu gün ise IŞİD’i kuranlar yarın da yok edebiliyorlar” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Yavuz’a göre AK Parti iktidarı Suriye’deki Esad rejiminin birkaç ay içerisinde devrileceğini, azami 200 bin kişilik Suriyeli sığınmacıyla bu yükten sıyrılabileceğini düşündüğünü ancak işlerin tam dersine gitttiğine vurgu yaptı. Prof.Dr. Yavuz: 2008 yılı ortasında Irak’ta, İran’da, Kıbrıs’ta, Mısır’da, Tunus’ta, Libya’da, Ermenistan ile sınır protokolünde, Türk dünyasıyla ve ABD ile politikalarındaki yanlışlar ve isabetsizlikler, en fenasıyla Suriye politikasında da yaşanmıştır” dedi.

Prof.Dr. Yavuz konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi; “Türkiye’de 1 milyon 300 bini aşan Suriyelilerin sayıları daha da artacaktır. Bu yerini yurdunu terk eden misafirler Hatay, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Osmaniye gibi yakın iller başta olmak üzere belediyelerin üzerine yüklenmiştir. Belediyelerin tek başına altından kalkması mümkün olmayan bu yük için ya hükümet ayrı bir Bakanlık ya da Başbakana bağlı güçlü bir müsteşarlık ihdas edilmelidir. Suriyeliler başlangıçta 'insani' boyutta karşılanmışlar, ancak bugünkü yaklaşım nefret ve düşmanlık' saçar hale gelmiştir.”

Yapılan konuşmaların ardından Prof.Dr. Celalettin Yavuz, son yazdığı kitaplarını İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen’e takdim ederken, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz da Prof.Dr. Yavuz’a konferansından dolayı kahve ve fincan takımı hediye etti.