Rusya Maliye Bakanı'nın milli para ve diğer para birimleriyle ticaret yapılmasına yönelik açıklamaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının hemen sonrasında geldi. Erdoğan Karadeniz’de yaptığı açıklamalarında Çin, Rusya, İran ve Ukrayna gibi ülkelerle yapılacak ticaretin milli para birimi üzerinden yapılmasının gündemde olduğunu söylemişti.

Yeni yaptırımlar yolda
ABD ile Rusya arasındaki çifte ajan Skripal'in İngiltere'de zehirlenmesi olayıyla bağlantılı olarak gergin seyrediyor. İki ülkenin karşılıklı olarak 60 diplomatını geri çekmesinin ardından, ABD çeşitli yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor. Washington yönetimi 22 Ağustos tarihinden itibaren Rusya'nın ABD'ye yönelik hassas teknoloji ihracatının kısıtlamaya başlayacak.

ABD ayrıca Rusya'nın bilimsel ve güvenlik tesislerinde uluslararası hukuku ihlal ederek kimyasal ve biyolojik silah üretip üretmediğinin incelenmesi için uluslararası teftişe izin vermesini istiyor. Rusya'nın 90 gün içinde bu izni vermemesi durumunda daha ağır başka yaptırımların da gündeme gelebileceğini duyuruyor. Bu yaptırımlar kapsamında diplomatik ilişkilerin askıya alınmasının yanı sıra Rusya'ya ait Aeroflot havayollarının ABD'ye iniş izninin iptal edilmesinin de söz konusu olabileceği bildiriliyor.

Bir başka yaptırım da Rus bankalarını ve faaliyetlerini hedef alan yeni bir yasa önerisiyle gündeme geldi; ancak bu önerinin yasalaşabilmesi için Kongre'nin onayı gerekiyor.

"Ekonomi savaş ilanı sayarız"
Yaptırım kararları ve yaşanan siyasi gerilim nedeniyle Rus para birimi Ruble büyük değer kaybı yaşıyor. Ruble, ABD'nin yaptırım açıklamaları sonrasında son iki yılın en düşük düzeyine geriledi.

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, cuma günü ABD'nin Rus bankalarının işlemlerine yönelik engelleme girişimlerini "ekonomik savaş" ilanı sayacaklarını ve buna karşı her türlü tedbiri alacaklarını duyurmuştu.