Batılı ülkelerden bir yıllık süre ile gıda alımını durduran Rusya, Türkiye ve diğer ülkelerden açığı kapatmayı planlıyor. Türkiye’den süt ve süt ürünleri alımına Sovyetler Birliği’nden bu yana izin vermeyen Moskova, yeni kriz nedeni ile kapıları açıyor.

Rusya Türkiye’deki firmalardan süt ürünleri ithalatı konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. 20’ye yakın şirketin başvurularını inceleyen Moskova, 3 firmaya izin verdi. Fabrikaları ve ürünleri Türkiye’de inceleyen Rus heyet sağlık açısından 3 şirkete onay verdi.

Rus basınına konuyla ilgili bilgi veren Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Başkanı Sergey Dankvert, Türk süt ürünlerinin kısa bir süre içinde Rusya'ya ulaşmasını beklediklerini söyledi. Dankvert, "Türk şirketleri daha önce denetlemiştik. Bununla ilgili Belaruslu meslektaşlarımızla anlaştık. Sadece Kazakistan’la anlaşma kaldı. Sanırım bu hafta hepsini halledeceğiz." dedi. Gümrük Birliği üyesi olan üç ülke ithalatta uyum için ortak onay uyguluyor.

Rosselhoznadzor Başkanı, Rusya’ya süt ürünleri gönderecek Türk firma sayısının önümüzdeki günlerde artabileceğini söyledi. Rus yetkililerin Bursa, İzmir gibi kentlerde süt üreticisi firmalarla ilgili denetimleri sürüyor. Rusya’ya ilk süt ürünü sevkiyatının önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor.

Türkiye ve Rusya krizden önce de süt ürünlerinin alımı konusunda görüşmeler yapıyordu. Nisan 2013’de gerçekleşen KEK toplantısında Türkiye’den süt ürünleri alımına yeşil ışık yakılmıştı. KEK toplantısında alınan kararla Rusya’ya ihracat yapmak için başvuru yapan 20 şirketle ilgili incelemelerin başlatılması kararlaştırılmıştı.

Türkiye’nin özellikle süt ürünlerinde Rusya’da rekabet şansının yüksek olduğuna dikkat çekiliyor. Su ürünleri ile ilgili de birkaç firma ile sınırlı olan ihracat 20’ye yakın firmaya çıkarılıyor. Rusya’dan 1,5 milyar dolarlık hububat ve yem alımı yapan Türkiye’nin gıda sektöründe açığı kapatması öngörülüyor.

Rusya Tarım Bakanı Nikolay Fyodorov, rakamlarla ambargo uygulanan ülkelerden gelen miktarları açıkladı ve farkın rahatlıkla kapatılabileceğini, tüketici açısından endişe edilecek bir durum olmadığını ifade etmişti. Süt ve süt ürünleri tüketiminin 36 milyon tonu bulduğu Rusya’da, ambargo uygulanan ülkelerden yapılan ithalat 459 bin ton. Yaş sebzede 16 milyon ton tüketimin 900 bin tonu, meyve de ise 11 milyon ton tüketimin 1,6 milyon tonu ambargo uygulanan ülkelerden ithal ediliyor.