Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve rublenin değer kaybetmesi turizm şirketlerini vurmaya devam ediyor. Yujnı Krest adlı bir turizm şirketi daha iflasını açıkladı. Rusya’da son 2 ayda iflasını açıklayan turizm şirketlerinin sayısı 20’yi buldu.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada turlara yönelik talebin aşırı derecede düştüğü gerekçesiyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldıkları belirtildi. Açıklamada, “Anlaşmalar çerçevesinde turist ve siparişçilere yönelik yükümlülüğümüzü yerine getirmenin mümkün olmadığı gerekçesiyle Yujnı Krest’in faaliyetini durdurmak zorunda kaldık.” ifadeleri yer aldı.

Şirket son zamanlarda piyasanın büyük Rus turizm şirketlerinin arka arkaya iflas etmesinden etkilendiğine dikkat çekti.

Rusya Turizm Endüstrisi Birliği sözcüsü İrina Tyurina söz konusu şirketin yurtdışında yaklaşık 6 bin turistinin mahsur duruma düştüğünü söyledi. Tyurina 12 bin 300 tur biletinin önceden alındığını ve bazı ödemelerin yapılmadığına da işaret etti. Rusya Federal Turizm Ajanslığı (Rosturizm) ise şirketin yurtdışında yaklaşık 10 bin turistinin bulunduğunu kaydetti.

İflas haberlerinin ardından Rus Utair havayolları kurumu Yujnı Krest firması ile daha önce anlaşma yapılan uçak seferlerini iptal etti. Turistlerin tahliyesi için Rusya tur operatörleri derneğinin yardım kuruluşu Turpomoş’un yardım etmesi bekleniyor.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Müdürü Maya Lomidze turizm şirketlerinin yeni ekonomik koşullarına adapte olmakta geç kaldıklarına dikkat çekti.

Rusya’da 16 Temmuz’dan bu yana yaklaşık 20 büyük turizm firması iflasını açıkladı. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev tur operatörlerinin saadet zinciri şirketlerine dönüşmemesi uyarısında bulunmuştu. İflasını açıklayan turizm şirketleri ile ilgili incelemeler sürüyor.