Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar, petrol varil fiyatlarının 85 dolara kadar düşmesi ve küresel piyasalarda yaşanan sorunlar Rusya’da ekonomik büyümeyi etkiledi. Eylül ayında Rusya gayri safi milli hasılasında büyüme durdu.

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev ilk dokuz aylık büyüme rakamının yüzde 0,8 olduğunu açıkladı. Rusya’nın 2014’de 2009 kriz sonrası en düşük seviyede büyümesi öngörülüyor. Geçen yıl yüzde 1,2 büyüyen Rusya, 2014’de yüzde 0,5 büyüyecek.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş rublenin hızla değer kaybına neden oldu. Sabah saatlerinde 49 kapek daha artan dolar 41,46 rubleden işlem görürken, 28 kapek artan avro da 52,42 rubleye dayandı. Rusya Merkez Bankası rublede düşüşü önlemek için ay başından bu yana 13 milyar dolar harcadı.

Brent çıkışlı petrolün varili 84,5 dolardan alıcı bulurken, Ural tip petrolün fiyatı da 82,9 dolardan satılıyor. Petrol varil fiyatları şu an 2014 bütçesine göre 10 dolar daha aşağıda.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak petrol fiyatlarının orta vadede yeniden 90 doların üzerine çıkacağı öngörüsünde bulundu.

Rublenin değer kaybı ve yaptırımlara karşılık gıda ithalatının durdurulması iç piyasada fiyatların artmasına neden oldu. Rusya Federal İstatistik Servisi’nin rakamlarına göre yıllık bazda enflasyon yüzde 8,3 seviyesine ulaştı.