Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, sanayi üretiminde risk oluşmaması için petrolde adil fiyatın 90-110 dolar aralığında olması gerektiğini söyledi.

Moskova’da düzenlenen enerji forumunda konuşan Novak, petrol fiyatlarında düşüşün uzun süreli olmayacağını, mevcut projeler ve sanayi verimliliği açısından bunun sürdürülebilir olmadığını savundu.

Rus Bakan Novak, “Fiyatların düşmesi petrol sektöründe projelerin riske girmesine neden oluyor. Bu durumda daha fazla arz imkanı da oluşmuyor. Fiyat yüzünden herkes riske girmiş olacak…” uyarısında bulundu.

Petrol fiyat beklentileri ile ilgili tahminde bulunmak için henüz erken olduğunu ifade eden Bakan, “90-110 dolar aralığında olmasını bekliyorum.. Bir miktar artış başladı. 2014 sonu ve 2015 nasıl değişecek birlikte göreceğiz.” dedi.

Dünya genelinde yaşanan ekonomik durgunluğun petrol fiyatlarının düşmesinde etkili olduğunu kaydeden Bakan, tüm ülkelerin ekonomik büyüme tahminleri ile birlikte 2015 resminin ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Son aylarda yüzde 20 civarında gerileyen petrol 4 yılın en düşük seviyesini gördü. Brent tip petrolün varili serbest piyasada 85,7 dolardan alıcı buluyor.

Rusya petrol varil fiyatlarının kısa vadede 100 dolar seviyesinin üzerine çıkmasını beklemiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de petrolün varilinin 80 doların altına düşmesi durumunda dünya ekonomisinin çökeceği uyarısında bulunmuştu. Bu durumda üretimin düşeceğini ifade eden Rus lider, petrol üreticisi ülkelerin büyük çoğunluğunun bütçelerinin 90 doların üzerinde bir gelir beklentisi ile oluşturulduğunu hatırlatmıştı.