Rusya’nın en büyük devlet bankası Sberbank, Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya uygulanan ve Sberbank’ı da kapsayan yaptırımların kaldırılması için Avrupa Adalet Divanı’na başvurdu.

Konu ile ilgili Sberbank’tan yapılan açıklamada, “Rus Sberbank JSC, Avrupa Adalet Divanı’na başvurarak Avrupa Birliği Konseyi’nin yaptırım kararını iptal etmesini istedi.” denildi.

Sberbank konunun mahkemeye taşınmasını gerekçe göstererek, karar açıklanana kadar herhangi bir yorumda bulunmayacaklarını kaydetti.
ABD ve Batılı ülkeler Ukrayna krizi nedeni ile Rus iş adamları, üst yöneticiler ve şirketlere yönelik yaptırım kararı almıştı. Yaptırımlar enerji ve finans sektörü ile savunma sanayinde faaliyet gösteren şirketleri kapsıyor.

Sberbank’la birlikte Moskova Bankası, Rus Tarım Bankası, Gazprombank, VEB ve VTB Bank da yaptırım listesinde yer alıyor.

Yaptırım kararı, Rus bankacılık sektöründe etkin olan Sberbank’ın Batı pazarlarında uzun vadeli borçlanma imkanı sınırlandırıyor.

Yüzde 99,85’lik hissesi Rus devlet bankası Sberbank’a ait olan Türkiye’de faaliyet gösteren Denizbank da Eylül ayında yaptırım listesine dahil edilmişti. ABD Maliye Bakanlığı Yabancı Aktifler Yönetimi, daha sonra aldığı kararla Denizbank ve bağlı kuruluşları yaptırım listesinden çıkardı.