Yaklaşan Ramazan Bayramı, ikramlık ve hediyelik ürün alışverişini artırıyor. Bu aralar en çok tercih edilen ürünler çikolata ve şeker. Artan satışlar şekerleme sektöründe memnuniyetle karşılanıyor. Coffex, Toffix, Trufle, Today markalı ürünleri ile bilinen Elvan Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, bayramlık şeker ve çikolata satışlarının yüzde 20 arttığını vurguluyor. Ece ve Buklet gibi markaları bünyesinde bulunduran Ülker Çikolata’nın Başkan Yardımcısı Ahmet Özokur da bayram dönemlerinde satışlarının 3 kat arttığına işaret ediyor. Her iki isimde ürünlere zam yapmadıklarını, geçen seneki tarifeden piyasa verdiklerini vurguluyor.

Bayram alışverişlerinin ilk maddesi şeker ve çikolata satışları konusunda Cihan’a açıklamalarda bulunan sektörün önde gelen aktörlerinden Elvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, “Bayram dönemi bizim için yoğun ve iyi. Satışlarda hem sektör adına hem Elvan adına geçen seneye oranla yüzde 20 artış var. Dünyanın tamamını ele aldığımızda da ilk 6 ayda sektörümüz yüzde 15 büyüdüğünü görüyoruz." diyor. Kadiroğlu, her bölgenin tüketim eğiliminin aynı olmadığını; çikolatanın Marmara ve Ege’de, şekerlemenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da tercih edildiğini bildiriyor. Bayram döneminde ihracatın önemli oranda arttığına değinen Kadiroğlu, şunları kaydediyor:

“Türkiye şekerlemede bölge ülkelerden büyük ilgi görüyor. Ülkemiz ihracatını 2013’e göre yüzde 15 artırdı. Yine ilk 6 ayda da yüzde 15 büyüttü. Bölge ülkelerinden Türkiye'ye teveccüh var. Tabii şekerleme ürünleri nin sevkiyatı ağırlıklı olarak Ramazan Bayramı’nın 2-2,5 ay evvel tamamlanıyor. Ama 4 ay evvel bile sevkiyat yapıldığı görülüyor. Buna bağlı olarak bayram döneminde önemli oranda ihracat artışı görülüyor. Yani senede yüzde 15 büyüme elde eden ihracat bayram döneminde ikiye katlanıyor, yüzde 30 oluyor. “

Ülker Çikolata Başkan Yardımcısı Ahmet Özokur ise tüketicilerin bayram için ikramlık çikolata ve şeker almaya büyük önem verdiğini anlatıyor. Özokur, bayramda paket ve dökme (kilogram) çikolata alımlarının yapıldığını belirtiyor. Paketin hediye, dökmenin ikram için tercih edildiğini dile getiriyor. Özokur, “Bayram dönemlerinde normal çikolata satışlarımızın üç katı ikramlık çikolata satışı yapıyoruz. Ülker’in ikramlık satışlarının yüzde 32,5’i Ece Çikolata’dan teşekkül ediyor. Sektöründe Ece’nin payı yüzde 11,3." ifadelerini kullanıyor.

ÇİKOLATA, EN FAZLA MARMARA BÖLGESİNDE TÜKETİLİYOR

Çikolata sektörü ile ilgili bilgiler de veren Özokur, şöyle devam ediyor:

“2013’te Türkiye çikolata alanının toplam büyüklüğü satışta 4 milyar lira, tonajda 250 bin ton oldu. Tonajda itibariyle yüzde 14 oranında büyüme elde edildi. Alanın büyümesine en büyük katkıyı yüzde 5 pay ile bizim markalarımız yaptı. Çikolata kategorilerinin tamamı temel alındığında Marmara Bölgesi yüzde 39 ile en çok çikolata tüketen bölge. Tüketimden İç Anadolu Bölgesi yüzde 23, Ege Bölgesi yüzde 16, Akdeniz yüzde 11, Doğu ve Güneydoğu Anadolu yüzde 6, Karadeniz yüzde 5 pay alıyor. Türkiye birey başı çikolata tüketimi Avrupa ülkelerinin gerisinde. Birey başı senelik çikolatalı ürünler tüketimi Türkiye'de 2,3 kilogram iken, Almanya ve İngiltere’de 8 kilogram, ABD’de 4,5 kilogramdır.”

FİYATLAR GEÇEN SENE İLE AYNI

Bu aralar şekerleme ve çikolataların fiyatları tartışmaların odağında. Elvan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Kadiroğlu’na göre şeker ile kakao bedeli artsa da bayramlık şeker ve çikolatada fiyatlar geçen sene ile hemen hemen aynı. Zamların bayramlıklara yansımadığını savunan Kadiroğlu, ortalama olarak kilo fiyatının çikolatada 10-15 liradan, şekerlemede 7,5 lira civarında olduğunu aktarıyor. Pazarda zam olmasını beklemeyen Kadiroğlu, “Çünkü alımlar daha evvel tamamlandı; tüketiciye, perakendeye daha evvel sevkiyatlar yapıldı.” diyor.

Kaliteli bir çikolatanın kilo fiyatının 24 lirayı bulduğunu ifade eden Ülker Çikolata Başkan Yardımcısı Özokur ise çikolata ürünlerinin tüketiciyle genel olarak uygun fiyatlardan buluşturulduğunu kaydediyor.