Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Demirciköy beldesinde kestane hasadı başladı. Her yıl yüzde 50 azalan kestane ve dal kanseri sebebiyle, kestane üreticileri 10 yıl içinde kestane dağında ağaçların tamamının kuruyacağını belirtiyorlar.

Simav’ın kestane dağı eteklerinde bulunan Demirciköy Beldesi Belediye Başkanı Turan Sümer, kestane üretiminin her geçen yıl yarı yarıya düştüğünü belirtti. Sümer “ Eğer önlem alınmazsa, 10 yıl sonra kestane dağında bir tane kestane ağacı kalmayacak. Özellikle marka olmuş Demirciköy kestanesi de. Ağaçlarda görülen dal kanseri hastalığı sebebiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.

Kestane Üreticisi Emine Üner, bu yıl kestane hasadının başladığını, ancak geçen yıla göre, hasadın düşük olduğunu belirtirken, eşi Emin Üner,"Kestane ağaçlarında görülen dal kanseri hastalığı için yapılan kimyasal mücadeleden olumlu sonuç alınmadı. Yakın bir tarihte beldemiz ve Simav’da kestane üretimi sona erecek, ekonomik açıdan beldemiz için büyük bir kayıp. Göl arazisinde üretim bitti, kestane dağı da gözümüzün önünde kuruyup gidiyor. Allah sonumuzu hayır etsin” dedi.

Ekonomik açıdan genel bir değerlendirme yapan Belediye Başkanı Turan Sümer, Göl arazisinde üretim zamanı ile kestane hasadı olan bu mevsimin, Demirciköy ekonomisinin canlandığı ve çok güçlü olduğu bir dönem olduğunu belirterek, bunların elden gitmesi halinde ciddi anlamda sorun olacağını ifade etti.

Kestane hasadından dönen vatandaşlar, geçen yıla göre daha az kestane topladıklarını, her yıl kestane ağaçlarının yıl bir kaç dalının kuruduğunu ve kesmek zorunda kaldıklarını belirttiler. (MEİ-EFE)