Maliye Bakanlığı bünyesindeki Vergi Denetim Kurulu’nun yaptığı ‘yetki sınavı’na giren vergi müfettiş yardımcılarının yüzde 64’ü sınavda başarısız sayıldı. 591 kişinin girdiği yazılı sınavda 393 kişi başarısız, 198 kişi de başarılı olarak değerlendirildi.

Başarılı olunması durumunda vergi müfettiş yardımcılarına inceleme, teftiş ve soruşturma yetkisi veren yetki sınavı, 22-25 Mayıs 2017 tarihlerinde Ankara’da yapılmıştı. Bu sınava ilk kez, ikinci kez ve üçüncü defa olmak üzere toplamda 591 vergi müfettiş yardımcısı katıldı. Yetki sınavı sonuçları grup grup incelendiğinde ortaya ters orantılı başarı istatistiği çıkıyor. Sınava ilk kez giren 332 kişiden 158’i, ikinci kez giren 213 kişiden 39’u, üçüncü kez giren 46 kişiden sadece 1’i başarılı sayıldı. Yüzdelik başarı oranları ise sırasıyla yüzde 47, yüzde 18, yüzde 2. Bu tabloya bakıldığında sınava giriş sayısı arttıkça başarı oranının da ters orantılı olarak düştüğü görülüyor.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nda bundan önceki dönemlere ait olan yetki sınavı başarısızlık oranları yüzde 10 ile yüzde 20 arasında değişmekte iken yapılan son sınavda başarısızlık oranının yüzde 64’e yükseldi.

Yetki sınavı hakkında

Vergi müfettiş yardımcıları, mesleğe girişlerinden itibaren fiilen 18 ay çalıştıktan sonra, Başkanlıkça tespit edilen bir tarihte yetki sınavına tabi tutulur. Yetki sınavı, vergi müfettiş yardımcılarının görev ve yetki alanlarına giren yürürlükteki mevzuat ve bunun uygulamasına ilişkin mesleğin gerektirdiği niteliklerin kazanılıp kazanılmadığını, performans değerlendirmesi kapsamında ölçen bir sınavdır. Sınav sonucunda yeterli görülenlere (re‘sen) inceleme, teftiş ve soruşturma yetkisi verilir. Yetki sınavı, yazılı olarak yapılır. Yetki sınavında başarılı olmak için, sınav oturumlarının her birinden 100 tam puan üzerinden en az 50 puan alınması ve bütün sınav oturumlarından alınacak puanların ortalamasının 65‘den aşağı olmaması şarttır. Sınavda başarılı olamayanlar için ileri tarihte yeniden sınav yapılır. İkinci sınavda da başarılı görülmeyenler Maliye Bakanlığı bünyesinde derecelerine uygun memur kadrolarına atanır.