Sivas’ın Ulaş ilçesinde şeker pancarı hasadı başlarken, kurak geçen yaz mevsimi nedeniyle hasat çiftçilerin yüzünü güldürmedi.

Konya, Yozgat, Karaman gibi şehirlerden sonra şeker pancarı üretiminde Türkiye’nin en önemli tarım kentlerinden biri olan Sivas’ta şeker pancarının hasadına başlandı. Sivas’a 35 kilometre uzaklıkta bulunan Ulaş ilçesinde yaklaşık 23 bin dönüm alanda ekimi yapılan şeker pancarının hasadına, yağışlı havanın ardından toprağın yumuşamasıyla başlandı. Nisan ayında ekimi yapılan pancar yaklaşık 6 aylık bir sürenin ardından, 50 günde hasat edilecek. Bu sene çiftçilerin yüzünü güldürmeyen şeker pancarı hasadını kurak geçen yaz mevsimi olumsuz etkiledi.

Ulaş’ta pancar üretimi yapan çiftçi Ali Fırat, geçen yıllara göre dönümde 3 ton eksikleri olduğunu belirterek, bu yıl dönümden 4 ile 6 ton arası şeker pancarı alabildiklerini söyledi. Nisan ayında ekimini yaptıkları şeker pancarının hasadının kasım ayına kadar süreceğini anlatan Fırat, "Yaklaşık bir haftadır hasattayız. Bu yılki hasadımız hava şartlarından dolayı düşük geçiyor. Suların olmaması, kuraklıklardan dolayı durumlar kötü. Hava şartlarına bağlı olarak hasat 1 ayla 50 gün arası sürüyor. Önümüzdeki ay sonlarına doğru bitiriyoruz hasadı. Geçen yıllara göre dönümde 3 ton eksiğimiz var. Ortalama 3 ton eksikle gidiyoruz. Geçen yıllardan dönümden yaklaşık 8 ton alıyorduk. Bu yıl en fazla 4 ile 6 ton arası verimimiz var" diye konuştu.