Uluslar arası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor, Rusya’nın Batılı ülkelere uyguladığı gıda alımı ile ilgili ambargonun içerde perakende sektörüne olumsuz yansımayacağını açıkladı.

S&P’ye göre fiyatlar bir miktar artsa da gıda yasağı Lenta, Magnit ve X5 Retail Group gibi dev perakendecileri etkilemeyecek.
Lenta, Magnit and X5 gibi büyük şirketler alım güçlerini kullanarak fiyatların makul seviyede tutulmasını sağlayacak. Yerel küçük rakipler içinse durum aynı seviyede avantajlı olmayabilir.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırımlarına karşı tedbir alan Rusya, ABD, AB, Kanada, Avustralya ve Norveç’ten et, deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri ile yaş meyve ve sebze alımını 7 Ağustos’tan itibaren tamamı ile durdurdu.

MEDVEDEV FİYAT DENETİMİNDE

Rusya’nın Uzakdoğu bölgelerinde yasaklı ürünlerde yüzde 15-20’lere varan artış yaşanırken, başkent Moskova’da tavuk eti yüzde 20 civarında zamlandı. Bazı büyük marketlerde yaş meyve ve sebzede ürün çeşitliliğinin azalması dikkat çekiyor.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev de gıda fiyatlarındaki artışı Kursk bölgesinde denetledi. Bir markete giren Medvedev 4 dondurma aldı ve fiyatları sordu. Küçük zamları enflasyonla açıklayan Medvedev, anormal artış olmadığı değerlendirmesinde bulundu.