Aydın’ın Kuşadası ilçesinde düzenlenecek 4. Ulusal Süt Zirvesi’nde sektördeki "yenileşim" masaya yatırılacak. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, hayvancılık sektöründeki sorunun merkezinde "süt"ün yer aldığını belirterek, "Sütte sorun çözüldüğünde hayvancılıktaki sorun da çözülür" dedi.
Süt üretiminde yılda 19 milyon ton ile öncü ülkeler arasında yer alan Türkiye, sektörde yeni yol haritasını belirleyecek. Efes Fuar ve Kongre Merkezi’nde 3-4 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek 4. Ulusal Süt Zirvesi, Türkiye’nin dört bir yanından üreticileri ve birlik yönetimlerini ağırlayacak. Zirvede son günlerde en çok tartışılan sütteki verim fazlalığı, süt fiyatları başta olmak üzere desteklemeler, sektörde yenileşim konuları masaya yatırılacak. Türkiye’nin yılda 19 milyon ton ile üretimdeki başarısına karşın kişi başı 24 litre tüketimle Avrupa Birliği ve Amerika’nın gerisinde kalması da yine zirvenin ana gündem maddeleri arasında yer alacak.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin, zirvenin küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık sektörünün gelişmesi, süt verimliğinin ve kalitesinin artırılarak sürdürülebilir üretimi ile pazarlanmasını sağlamak için büyük önem taşıdığını söyledi. Süt ürünleri fiyatlarındaki artışa karşın sütte iki yılı aşkın süredir bir artış olmamasını nedeniyle sahada "istikrarsız" bir ortamın doğduğunu söyleyen Keskin, "Zirve tüm sorunların çözüm noktası olacak" dedi.
Özellikle Ege Bölgesi’nde üretici aleyhine oluşan bir sistemin varlığının söz konusu olduğuna dikkat çeken Keskin, "Bundan da Türkiye geneli etkileniyor. Bu nedenle sütteki sorunların çözümünün adresi Ege’de yatıyor" diye konuştu.
Bir önceki Ulusal Süt Zirvesi’nde Et ve Süt Kurumu’nun piyasada "hakemlik" görevi görmesi için çağrı yapıldığını, bunun da kabul gördüğünü hatırlatan Keskin, "Bizdeki asıl sorun bu. Herkes kendi işini yapmalı. Örneğin biz sivil toplum kuruluşuyuz ve üreticinin hakkını savunmak zorundayız. Görevimiz net ve işimiz de bu. Aynı zamanda hem bakanlığı hem de üreticilere karşı hesap verebilir olmalıyız. Et ve Süt Kurumu da kesinlikle müdahale kurumu olmalı. Bu noktada biz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile aynı düşünceye sahibiz. Sayın Bakan Faruk Çelik, merkez birliklerinin yapılanmasının sağlam olmasını istiyor. Biz de aynı düşüncedeyiz, Türkiye’de bir örgüt kirliliği yok, bağlantı kopukluğu var. Herkes birbirinin işini yaparsa olmaz. Her kurum kendi işini yapmalı" dedi.
Sütte istikrar
Türkiye’nin hayvancılık sektöründe kalkınmaya ihtiyacı olduğunu ve bunun da tüm kesimler tarafından şart olarak görüldüğünü söyleyen Keskin, "Hayvancılıkta sorun süttür, sütteki sorun çözüldüğünde hayvancılıktaki sorun da çözülür. Süt besleyici olduğu kadar sektöre de istikrar getirir" şeklinde konuştu.
GL Platform Fuarcılık Genel Müdürü Gül Ceylan ise, zirvenin sektörün "sesi" haline geldiğini, yine zirvede alınan kararların hayata geçmesi nedeniyle de adeta sektörün meclisi yapısına kavuştuğunu söyledi. Ceylan, "Geçen yıl sektör, Et ve Süt Kurumu’nun müdahaleci olmasını istedi ve zirveden çıkan bu karar Et ve Süt Kurumu tarafından hayata geçirildi. Bu yıl aile şirketlerinden sanayicilere, üreticiden tüketiciye kadar birçok kesimin yine önerileri var. Sektörün beklediği kararlar yine bu zirveden çıkacak" dedi.