ABD yönetimi, Ortadoğu’da nükleer güç olmak isteyen Riyad’a milyarlarca dolarlık reaktör satmaya hazırlanıyor. Terör devleti İsrail ise İran’a karşı desteklediği Suudi Arabistan’ın nükleer teknolojiye sahip olmasına yüksek sesle karşı çıkmıyor. Tel Aviv, Suudi Arabistan’dan sadece uranyum zenginleştirme faaliyetine girmeyeceğine yönelik taahhüt alınmasını istiyor.

ABD yönetimi, Ortadoğu’da nükleer güç olmak isteyen Suudi Arabistan’a reaktör satmaya hazırlanıyor. İran’a karşı Riyad’ı destekleyen Tel Aviv satışa karşı çıkmazken ABD yönetimine bazı çekincelerini dile getirdi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, geçtiğimiz Pazartesi günü Washington’a gerçekleştirdiği ziyarette reaktör satışına dair endişelerini ABD Başkanı Trump’a ilettiği kaydedildi.

"BİZ SATMAZSAK ONLAR SATAR"

İsrail’in Channel 10 kanalından Barak Ravid, milyarlarca dolarlık satış sözleşmesine sıcak bakan Beyaz Saray’ın yanıtının, “Eğer biz satmazsak Fransa ya da Rusya satacak” olduğunu belirtti. Ravid, Beyaz Saray’ın “Eğer biz satmazsak Fransa ya da Rusya satacak” cevabı verdiğini aktardı.

NETANYAHU’DAN URANYUM RİCASI

Netanyahu ve beraberindeki heyet ise anlaşma imzalanırsa, Beyaz Saray’ın Suudi Arabistan’dan kendi topraklarında uranyum zenginleştirme faaliyetlerine girişmeyeceklerine dair söz almaları gerektiğini ifade etti. Perşembe günü New York’ta Netanyahu ile bir araya geldiğini kaydeden Ravid, İsrail Başbakanı’nın şu ifadeleri kullandığını aktardı: “ABD yönetimine neden Ortadoğu’daki ülkelerin uranyum zenginleştirmeyi istediklerini sordum. Onlar da, ‘Çünkü İran bu hakka sahip’ dedi. Ortadoğu’da nükleerleşmeyi önlemek için en iyi yol ya İran anlaşmasını düzeltmek, ya da tamamen iptal etmek.” Suudi Arabistan Enerji, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Halid el-Falih, geçtğimiz Kasım’da, Suudi Arabistan’ın 2019’dan önce iki adet nükleer reaktör kurulması için sözleşmeler imzalayacağını ifade etmişti.

Kaynak: Yeni Şafak