Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Temmuz ayı ihracat rakamı geçen senenin Temmuz ayı ile aynı seviyede kalarak 12 milyar 539 milyon dolar oldu. Bu durum Ramazan Bayramı tatiline ve Irak ihracatı ile ilgili sorunlara bağlandı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2014 Temmuz ayı mal ihracatına dair rakamları yazılı olarak açıkladı. Buna göre Temmuz ayında ihracat, 2013 Temmuz ayı ile aynı miktarda kalarak 12 milyar 539 milyon dolara denk geldi. İlk 7 aylık ihracat ise yüzde 5,7 artışla 92 milyar 711 milyon dolara, son 12 aylık ihracat ise yüzde 2,2 artarak 156 milyar 319 milyon dolara çıktı. İhracatın 2013 Temmuz ayında işgünü bazında 465 milyon dolar iken, bu senenin Temmuz ayında günlük bazda yüzde 12 artarak 522 milyon doları bulduğunu belirten Büyükekşi, “ Bayram etkisi ve Irak’a ihracatta Temmuz ayında yaşanan gerileme nedeniyle, ihracatımız geçen sene ile neredeyse aynı seviyede kaldı.” dedi. Büyükekşi, işgünü kaybının aylık ihracatta artış temposunu aylık bazda 12,4 puan, Irak’a ihracatta yaşanan kaybın ise 3,9 puan, toplamda da 16,3 puan aşağı çektiğini kaydetti.

Büyükekşi, Irak ile ilgili sıkıntıların geçici olduğunu; kayıpların gerek AB’ye ihracat artışı ile gerekse yeni bölgelerden elde edilecek gelirle minimuma ineceğini dile getirdi.


“DÜNYA EKONOMİSİNDE BÜYÜME 2013’E GÖRE DAHA İYİ OLACAK”

Mehmet Büyükekşi açıklamasında Türkiye ve dünya ekonomisini de yorumladı. Dünya ekonomisinde 2013 dördüncü çeyreğinden itibaren genel bir iyimserlik havası hakim olduğunu aktaran Büyükekşi, şunları ifade etti:

“Euro Bölgesi türbülanslı dönemi geride bıraktı ve düşük büyümeli bir aşamaya geçti. Avrupa Merkez Bankası'nın attığı adımlar küresel likidite koşullarının iyileşmesine katkı yaptı. Yeni parasal genişleme önlemleri etkilerinin yılın ikinci yarısında daha belirgin olması bekleniyor. Türkiye ihracatı gelişmiş ülkelerde ortaya çıkan büyümeden yararlandı, ithalatı gerileyen Avrupa Birliği’ne ihracat ilk 7 ayda yüzde 14 arttı. Bölgesel pazarlardaki tüm olumsuzlukları Avrupa pazarındaki talebe cevap verebilen ihracatçılarımız sırtlıyorlar. Yılın ilk 7 ayında en önemli 5 ihracat pazarımızdan 4’ü Avrupa’dan; Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa. Bu 4 pazarda yılın ilk 7 ayında ortalama yüzde 14 ihracat artışı yakalamayı başardık.”

Mehmet Büyükekşi, Ortadoğu’da ve Karadeniz’in kuzeyinde yaşanan sıcak gelişmelerin hem Türkiye hem bölge hem de tüm dünya için önemli bir risk haline geldiğini vurguladı. İsrail'in Gazze katliamı ve Ortadoğu’da sıkıntıların tüm bölge dinamiklerini ve ekonomilerini etkilediğini belirten Büyükekşi şöyle devam etti:

“Jeopolitik riskler barındıran, yakın coğrafyamızdaki 6 ülke ilk 7 ayda ihracatımızı negatif etkiledi. Libya, Mısır, Rusya ve Ukrayna’da belirgin düşüşler yaşandı. Komşularımızda barış ve huzur ortamı hem onlar için hem de bizim için gerekli. 60 bin ihracatçının temsilcisi Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, bu sorunların beraberinde getirdiği risk ve belirsizliklerin bir an önce sona ermesini temenni ediyoruz. Gazze’de yaşanan acı gelişmeler, masum insanların katledilmesi buruk bir Ramazan geçirmemize sebep oldu. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm dünya ülkelerini, devam eden saldırıların durdurulabilmesi için göreve çağırıyoruz. Bizler de ihracatçıların temsilcisi ve işadamları olarak, barış elçisi olmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzun bir kez daha altını çizmek istiyoruz. “

”İHRACAT ARTIŞI BÜYÜMEYE KATKI VERMEYE DEVAM EDECEK”

Türkiye ekonomisi ihracatın katkıları ile büyümeye devam ederken, hem sanayi üretiminde yukarı yönlü hareketlenmenin devamı hem de cari açıkta olumlu gelişmelerin ileriki dönem beklentilerinin de pozitife dönmesini olanaklı kıldığını savunan Büyükekşi, beklentilerin üzerinde gelen büyüme rakamları ile yabancı finans kuruluşlarının Türkiye için büyüme rakamlarını revize ettiklerini hatırlattı. Artan sanayi üretimi ve gerileyen cari işlemler açığı gibi olumlu rakamlarla Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimlerinin de eklenmesini olumlu karşılayan TİM Başkanı Büyükekşi, “Biz ihracatçılar olarak bu faiz indirimlerini desteklediğimizi, enflasyonda beklenen düşüşe paralel olarak önümüzdeki aylarda da bu indirimlerin süreceğini ifade etmiştik. Çünkü biz inanıyoruz ki, ihracatın ekonomik büyüme katkı vermeye başladığı bu ortamda, faiz indirimleri, yatırım iklimini canlandırıcı bir etki yapacaktır.” dedi.

EN FAZLA İHRACATI OTOMOTİV SEKTÖRÜ YAPTI

Büyükekşi’nin beyanlarına göre Temmuz ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 994 milyon dolarla otomotiv sektörü yaptı. Onun ardından 1 milyar 727 milyon dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar dolar 581 milyon dolar ile kimyevi maddeler sektörü geldi.

Temmuz ayında en fazla ihracat artışını yüzde 76 ile savunma ve havacılık sanayi sektörü elde etti. Bu sektörü fındık ve su ürünleri-hayvansal mamuller sektörleri izledi.

Temmuz ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa ve Irak oldu. Irak aylık ihracat sıralamasında 5. ülke konumuna geriledi. Almanya’ya ihracat yüzde 14, İngiltere’ye yüzde 16, İtalya’ya yüzde 2, Fransa’ya yüzde 7 arttı. Irak’a ihracat ise yüzde 46 daraldı. En fazla satış yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 64 ile Suriye’ye gerçekleşti. İhracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu: Peru’ya ihracat yüzde 314, Malezya’ya yüzde 123, Norveç’e yüzde 110, Angola’ya yüzde 99, Gana’ya yüzde 86, İrlanda’ya yüzde 85, Kuveyt’e yüzde 83 artış kaydetti.

Temmuz ayında AB’ye satışlar yüzde 11, Kuzey Amerika’ya yüzde 12 ve Uzakdoğu’ya yüzde 10 arttı. Buna karşılık Ortadoğu’ya yüzde 18, Afrika’ya yüzde 10 geriledi. Temmuz ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 33 artışla Hatay oldu. Onu yüzde 16 artışla Sakarya, yüzde 4 artışla İstanbul ve yüzde 1 artışla Manisa takip etti. Ankara’nın ve Kocaeli’nin ihracatı yüzde 1, Denizli’nin yüzde 2, İzmir’in yüzde 5, Bursa’nın yüzde 7, Gaziantep’in ihracatı yüzde 18 geriledi.