Türkiye, 2013'ü turizm açısından verimli bir yıl olarak geçirdi. Tatil için Türkiye'yi tercih eden turist sayısı yüzde 10'a yakın artarak 35 milyona yaklaştı. Geçen seneki iyimser tablo bu yıla da yansıdı. Geçen yılki kadar olmasa da Antalyalı turizmcilerin yüzde 5'e yakın artış tahmini var. Beklentilerin olumlu seyrettiği bir dönemde, Türkiye'nin Rusya'daki en büyük tur operatöründen 'gizli tehlike' uyarısı geldi. Tatilini Türkiye'de geçiren turistlerin, geceleme sayılarını düşürdüğüne dikkat çeken Teztur yöneticileri, bir gecelik azalmanın bile oteller ve acenteler için yüz milyonlarca dolarlık kayıp anlamına geleceğine dikkat çekti.

Teztur'un üst yöneticileri turizm sezonunun başlamasıyla birlikte bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Teztur'un Antalya'daki merkez ofisinde gerçekleşen toplantıya; firmanın genel müdür yardımcıları Seyfi İmamoğlu, Levent Mutlu, Ferhan Yılmaz, Yusuf Öztürk ile birlikte İç Pazar Müdürü Enver Murad ve Kontrat Müdürü Fatoş Yürür katıldı.

Teztur'un 26 ülkede faaliyet gösterdiğini, tüm dünyada 80 ofisi bulunduğunu ifade eden Seyfi İmamoğlu, çalışan sayısının 5 bin olduğunu, geçen yıl 2 milyondan fazla insanı seyahat ettirdiklerini anlattı. Bunun karşılığında da 2 milyar dolar ciro elde ettiklerini söyleyen İmamoğlu, 2014 hedeflerinin ise geçen yılki rakamları yakalamak olduğunu ifade etti.

Türkiye'ye gelen turist sayısında yıllara göre artış olmasına karşın, 'gizli tehlike' uyarısında bulunan Seyfi İmamoğlu, bunun sebebinin gecelemelerin düşmesi olduğunu söyledi. "Genel olarak geceleme konusunda bir sıkıntı yaşanıyor. Ben bundan eminim." diyen İmamoğlu, bu durumu döviz kurlarındaki hareketliliğe ve otel fiyatlarının dolar üzerinden hesaplanmasına bağladı. Geçmiş senelerde 10 gece olarak hesapladıkları müşterilerinin konaklama sürelerinin, geçen yıl yaptıkları çalışmada 8,92 olarak çıktığını anlatan Seyfi İmamoğlu, "Bir gece eksik getirsek 1 milyon kişi geceleme yapar ki o da herkes için ciddi, büyük, otel ve acente için gelir kaybıdır." dedi. Bir turistin günlük konaklama ücretini ortalama 70 dolar kabul ederek bir hesaplama yapan Seyfioğlu, "1 milyonda 70 milyon dolar yapar. 10 milyonda 700 milyon dolar yapar, bir gece konaklamadaki kayıp." diye konuştu. Türkiye'ye gelen turist sayısı artmasına rağmen, otel ve yatak kapasitesi de yükseldiği için konaklama tesislerinin dolmadığının altını çizen İmamoğlu, Ruble'nin dolar karşısındaki 1 puanlık değer kaybının bile ciddi olabileceğine dikkat çekerek, sıkıntıyı daha anlaşılır hale getirmek için şu örneği verdi: "İnsanların kazandığı paralar sabit. Dolara vurduğunuz zaman gelirlerinde ciddi bir kayıp oluyor. Bin dolara tatil için 30 bin Ruble öderken 34 bin Ruble ödüyor. 4 bin olmayınca 'Bin dolarlık, bir haftalık tatil alayım' diyor."

DİĞER BİR TEHLİKE: VİZELER

Seyfi İmamoğlu, Türkiye turizmi için risk oluşturan bir diğer konuyu ise şu sözlerle ifade etti: "Geçen yıl Yunanistan ve İspanya'da yaşanan ekonomik krizlerden sonra Ruslara kapalı olan AB ülkeleri vize kolaylığı sağlayarak, ciddi anlamda o ülkelerdeki pax sayısını artırdı. Bunun da devam edeceğine inanıyorum. Bizim için en büyük tehlike, rakip ülkelerin bizim çok önem verdiğimiz pazarlarda kendi içlerinde bir işbirliği yapıp, bize gelecek olan kısmın kendi tarafına çekilmesi. Vize sorunu sıfır olduğu zaman bu sayı bir 'İtalya'ya gitsem' dediği zaman bizim açımızdan büyük kayıptır."

SÜRELER İÇ PAZARDA DA DÜŞÜYOR

Teztur, 2011'den beri iç pazarda da faaliyet gösteriyor. İlk sene 40 bin yolcu ile başlayan satış grafiği, her yıl yüzde 20 artarak 2013'te 65 bine ulaştı. Firmanın 2014 hedefi ise iç pazarda 75 bin rakamına ulaşmak. Bu bilgileri veren Teztur İç Pazar Müdür Enver Murad, konaklama sürelerinin düşmesinin iç pazarda da yaşadıkları bir sıkıntı olduğunu dile getirerek, "İç pazardaki konaklama süreleri çok kısa. Ortalaması her yıl düşüyor. 3,75'lerden 3,25'lere, her yıl konaklama süreleri düşüyor. Otel fiyatları dövize endeksli belirlendiği için insanlar tercihlerini yaparken, 5 yıldızdan 4 yıldız konaklamaya gitmiyorlar. Sadece süreleri kısaltıyorlar. O da yurt dışı için çok ciddi bir tehlike açıkçası." değerlendirmesinde bulundu.