Ticaret ve hizmet sektörlerinde ciro 2014 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,5 azalırken, istihdam ve çalışılan saat yüzde 0,4, brüt ücret-maaş yüzde 2,8 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu, Ticaret ve Hizmet Endeksleri, ikinci çeyrek verilerini açıkladı. İstihdam endeksinde takvim etkisi gözlenmedi. Bu nedenle takvim etkilerinden arındırılmış seriler yerine arındırılmamış seriler kullanıldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ve hizmet ciro endeksi ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe oranla yüzde 0,5 azalışla 155,4 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi ise geçen yılın aynı çeyreğine oranla yüzde 10,3 artışla 157,1 değerini aldı.

İSTİHDAM ENDEKSİ ARTTI

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ve hizmet istihdam endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,4 artışla 111,7'ye dayandı. Takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,5 artışla 113'e geldi.

TİCARET VE HİZMET SEKTÖRLERİNDE ÇALIŞILAN SAAT SAYISI ARTTI

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ve hizmet çalışılan saat endeksi ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,4 oranında artışla 109,7 değerini aldı. Takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,7 oranında artışla 111,1 oldu.

TİCARET VE HİZMET SEKTÖRLERİNDE BRÜT ÜCRET MAAŞ ARTTI

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ticaret ve hizmet brüt ücret-maaş endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,8 oranında artışla 166,8 düzeyinde gerçekleşti. Takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret- maaş endeksi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,9 artışla 167,3 oldu