EDİRNE (AA) - Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, Türkiye'nin ham yağ açığının yüzde 60 seviyelerine çıktığını bildirdi.

Sezen, birlik toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, hava şartlarından dolayı geçen yıla göre verimin düşük olduğu bir sezon yaşandığını söyledi.

Bazı çiftçi kuruluşlarının eleştirilerine neden olan Trakya Birlik'in açıkladığı ayçiçek ön alım fiyatının, kendi üreticisinden tepki almadığını ifade eden Sezen, tepkiyi üye olmayan ve Trakya Birlik'i sevmeyenlerden aldıklarını anlattı.

Çiftçinin mağdur olmaması için ayçiçekte ön alım fiyatı açıkladıklarının altını çizen Sezen, şunları kaydetti:

 "Bu sene belirsizliklerin yaşandığı malum. Yeni bir seçim kararı alındı, döviz fiyatlarının belirsiz olduğu ortada. 1 Kasım seçiminden sonra doların ne olacağını bilen var mı? Bizi korkutan dövizin yukarı seyretmesi değil geriye doğru giderse o zaman sıkıntı. Biz de bugünkü döviz kurundan ürün alıyoruz. Trakya Birlik üreticisi verilen bin 475 lira fiyattan sıkıntı duymuyor, ortağımdan tepki almadık. Bize üye olmayan ve bizi sevmeyenlerden tepki alıyoruz. Trakya Birlik hiçbir zaman ortağına piyasa reel fiyatların altında fiyat vermemiştir. Ortağımız bin 475 lira fiyatı uygun görüyorsa bize getirsin, yoksa dışarı satsın. Fiyatı o yüzden erken açıkladık."

Sezen, Türkiye'nin ham yağ açığının arttığının altını çizerek, "Ayçiçeği üretimi bu yıl 900 bin tona düştü. Önceki senelerde 1 buçuk milyon tona kadar çıkmıştı. Trakya'daki üretim aynı seviyesinde, peki kalanı kim ekmişti? İç Anadolu Bölgesi. Fiyata geçen sene baktılar, 'bu fiyata ben ekmem' dedi. Başka ürünlere yöneldi. Türkiye'nin ham yağ açığı yüzde 50'lerden yüzde 60 seviyelerine çıktı. Tüketim artıyor, üretim düşüyor. Yapılması gereken hem bilinçlendirme hem de destekleme yönünde olmalı" diye konuştu.

 

- "Kanola yağları nerede?"

 

Trakya Birlik'i eleştiren siyasilerin, kanola yağının akıbetini de araştırmasını istediğini ifade eden Sezen, "Kanola yağlarının nereye gittiğini hiç merak ettiniz mi? Kanola yağı biyodizel Türkiye'de yok, rafta satılıyor mu? Türkiye'ye Bulgaristan'dan şimdiye kadar kaba un adı altında kabuğu kırılmış ayçiçeği geliyor. Kimin haberi var? Bizim siyasi arkadaşlarımız, ziraat odalarımız buna neden tepkisiz kalıyor" dedi.

Bir gazetecinin kanolanın, ayçiçek yağına karıştırılıp karıştırılmadığı yönündeki sorusu üzerine Sezen "Her yere karıştırılıyor" cevabını verdi.

Trakya Birlik Genel Müdürü Adnan Tekçe de "Trakya Birlik'in finansal gücü olmadığı için ürün almak istemiyor" şeklindeki beyanatların doğru olmadığını, 350 bin ton ayçiçeği alabilecek güçte olduklarını vurguladı.

Tekçe, Türkiye'nin ham yağ açığını kapatması için üretilen ayçiçeğinin 3 buçuk katı üretim yapılması gerektiğini bildirdi.

Trakya Birlik'in açıkladığı fiyatlar, bölge ziraat odalarınca tepki almış, ziraat odaları başkanlarından bazıları Trakya Birlik Genel Müdürlüğü'ne siyah çelenk bırakmıştı.