Ekonomi Bakanlığından Türk Eximbank’ın reeskont kredilerinde faiz indirimi ve KOBİ’lere ilave kaynak tahsisi ile ilgili yapılan açıklamada, “Reeskont döviz kredisi faiz oranlarında 10’ar baz puanlık yüzde 20’ye varan oranlarda indirime gitme kararı aldık” denildi.

Ekonomi Bakanlığı, Türk Eximbank’ın reeskont kredilerinde faiz indirimi ve KOBİ’lere ilave kaynak tahsisi hakkında açıklamada bulundu. Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Türk Eximbank ülkemiz ihracatını ve döviz kazandırıcı hizmetlerini uygun maliyetli kredi ve sigorta programları ile desteklemektedir. Son dönemde Türk Eximbank hem kaynaklarını çeşitlendirmeyi hem de kendi finansman maliyetleri düşürmeyi başarmıştır. Klasik bankacılık anlayışını bir kenara bırakarak maliyetlerin düşüşüyle ortaya çıkan yeni imkanları ihracatçımıza sunmaya; ihracatçımızın finansman yükünü azaltmaya kararlıyız. Daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için Eximbank’ın uyguladığı faizleri ve finansman maliyetlerini düşürüyoruz. Bu nedenle reeskont döviz kredisi faiz oranlarında 10’ar baz puanlık yüzde 20’ye varan oranlarda indirime gitme kararı aldık. Bu sayede 4 ay vadeli reeskont döviz kredilerinin faiz oranı LIBOR/EURIBOR+0,40 olurken 8 ay vadeli kredilerin faiz oranı da LIBOR/EURIBOR+0,65’e çekilmiştir. Ayrıca 6 aya kadar vade ile kullandırılacak reeskont döviz kredilerinde LIBOR/EURIBOR+0,50 faiz oranı uygulaması başlatılmıştır. Böylece bir yandan vade çeşitliliği artırılırken ihracatçıların katlandığı finansman maliyetleri de daha aşağı çekilmiştir.”

Açıklamada, Eximbank’ın şu an dünya Eximbankları içinde ihracata oran olarak en fazla destek veren ikinci banka konumunda olduğu hatırlatılarak, “Hedefimiz bu alanda kısa süre içinde dünya birinciliğine yükselmektir. Diğer taraftan ülkemiz imalat sanayiinde önemli bir rolü olan ve toplam ihracatın yarısından fazlasını gerçekleştirmesine rağmen Türk Eximbank’ın uygun maliyetli reeskont kredilerine ulaşmakta güçlük yaşayan KOBİ’lerimizin finansman sorunlarını çözmek amacıyla bankanın öz kaynağı ile kısıtlı olan TL kredilerin öncelikle KOBİ’lere yönlendirilmesine karar verilmiştir. Yeni uygulama ile önümüzdeki dönemde Sevk Öncesi İhracat Kredisi ve İhracata Hazırlık Kredisi sadece KOBİ’lere kullandırılacak olup, bu kapsamda KOBİ’lere ilave 2,5 milyar TL kredi sağlanacaktır. Hedefimiz, her geçen gün daha uygun finansman imkanları ile üreticimizin ve ihracatçımızın yanında yer alıp, üreticimizin enerjisini finansmandan ziyade üretime, katma değere ve istihdama yoğunlaştırmasını sağlamaktır” denildi.