Türkiye İşçi Sendikaları (TÜRK-İŞ) Konfederasyonu yaptığı araştırmaya göre, gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 15,19, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 12,73 olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ tarafından çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla 27 yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın 2014 Ağustos ayı sonuçları açıkladı. Yapılan araştırmaya göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 174 lira 65 kuruş, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 826 lira 24 kuruş lira olduğu belirlendi.

Türkiye’de ortalama aile büyüklüğü olan 4 kişi için yapılan hesaplama sonucu bu tutarda iken, Ağustos 2014 itibariyle tek kişinin yaşama maliyeti bin 393 lira 76 kuruş olarak hesaplandı. Böylece, bekar bir işçi için geçerli aylık net 891 liralık asgari ücret, bir kişinin yaşama maliyetinin sadece yüzde 63,92’sini karşılayabildiği belinlendi. Diğer bir ifadeyle, günümüzde geçerli net asgari ücretle geçim koşullarının sadece 19 günü karşılanıyor.

Bir kişinin yaşama maliyeti ile asgari ücret arasındaki fark aylık 503 lira düzeyinde olduğunun tespit edildiği araştırmada, devletin resmi belirlemelerine göre de Türkiye genelinde ortalama kira bedelinin aylık 602 lira olduğu dikkate alındığında, geçerli asgari ücretin yaklaşık 3'te ikisinin ancak kiraya yettiği notu düşüldü. Araştırma sonuçlarına göre 4 kişilik ailenin yaşam maliyeti yılbaşına göre 303 lira artış gösterdi. Gıda harcaması tutarına 8 ayın sonunda gelen ek yük ise 93 lira oldu. TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında Ağustos 2014 ayı itibariyle mutfak enflasyonundaki değişim şöyle oldu:

"Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,23 oranında geriledi. Yılın ilk 8 ayı itibariyle artış oranı yüzde 8,60 olarak gerçekleşti. Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 15,19 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 12,73 olarak hesaplandı. Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında Ağustos 2014 itibariyle gözlenen değişim; süt, yoğurt, peynir grubunda bu ay önemli bir fiyat değişikliği olmadı. Peynirde takip edilen 11 markada süren rekabet fiyatların kontrollü şekilde değiştiğini ortaya koydu, ancak ortalamada fiyatlar fazla değişmedi. Benzeri durum süt ve yoğurt fiyat etiketlerinde de dikkati çekti. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; et, gövde tavuk, sakatat fiyatı yine değişmedi. Balık (kültür balık) fiyatı da aynı kaldı. Bazı balık tezgahlarında palamudun tanesi 10 liradan satıldı. Yumurta fiyatı bu ay artarak tanesi 41 kuruş oldu. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) fiyatlarında bu ay yine değişiklik olmadı. Sebze-meyvede beklenen ‘yaz ucuzluğu’ bu ay kendini gösterdi. Geçen ay yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı 3,44 lira iken bu ay 3,03 lira oldu. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarı temel alınarak ortalama fiyat üzerinden yapılması gereken harcama tutarına ulaşıldı."

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; sadece makarnada fiyat artışı belirlendi, diğerlerinin fiyatı aynı kaldı. Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçekyağı fiyatı değişmedi. Zeytin fiyatında ise artış görüldü. Ramazan Bayramı öncesi fiyatı artan bazı yağlı tohum ürünleri (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) fiyatı kalıcı oldu. Şeker ve tuz fiyatı aynı kaldı. Reçel fiyatı da değişmezken bal ve pekmez fiyatında artış görüldü. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünleri fiyatı genelde değişmedi. Salça fiyatı aynı kaldı. Çay fiyatı değişmezken, ıhlamur fiyatı arttı.

TÜİK gıda fiyatları endeksi ile TÜİK tüketici fiyatları endeksindeki değişime atıfta bulunulan araştırmada 2013 yılının ilk aylarından itibaren gıda fiyatları endeksi tüketici fiyatları endeksinin üstünde seyrettiği dile getirildi.