İtalyan yönetim danışmanlığı şirketi Value Partners MENA Bölgesi Yönetici Ortağı Ali Güven, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üye ülkelerinde Türkiye için önemli pazar fırsatları olduğuna işaret etti. Güven, "Türkiye’nin 2017’de Şanghay Enerji Kulübü’nün dönem başkanlığını yürütecek olması enerji sektöründe faaliyet gösteren Türk şirketleri adına çok ciddi iş imkanları oluşturacak. Ayrıca bu ülkelerde faaliyet gösteren Türk markaların bilinirliğine önemli katkı sağlayacak" diye konuştu.
Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) yakınlaşmasının üye ülke pazarlarına yönelmek isteyenler için iyi bir fırsat olacağını ifade eden Value Partners MENA Bölgesi Yönetici Ortağı Ali Güven, "Türkiye’nin ’Diyalog Ortağı’ olduğu ŞİÖ’nün üye ülkeleri arasında ekonomik işbirliği veya serbest ticaret bölgesi gibi oluşumlar yok. Ancak, ekonomik işbirliği konusunda bankalararası birlik, sermaye akışının teşviki, düzenlenmesi, su kaynaklarının ortak kullanımı ve enerji gibi konulara değinmesi önemli. Türkiye’nin 2017’de Enerji Kulübü’nün dönem başkanlığını yürütecek olması, ülkemizin ŞİÖ üyesi pazarlarda marka bilinirliğine önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu da enerji ekosistemi, santral kurulumu, işletilmesi ve bakımı, enerji nakli, parça üretimi, enerji danışmanlığı alanlarındaki Türk şirketleri adına çok ciddi iş imkanları yaratacak. Bu nedenlere bu coğrafyalarda faaliyet göstermeyi veya genişletmeyi planlayan Türk şirketleri için 2017 önemli bir yıl olacak" dedi.
"6 üyeden 4’ü Türk"
Önümüzdeki yıl Türkiye’nin ŞİÖ’de varlığını artırması için önemli avantajlar sağlayacağını ifade eden Ali Güven, "ŞİÖ’nün halihazırdaki 6 üyesinden 4’ü Türk Cumhuriyetler’den oluşuyor, Rusya-Türkiye ilişkileri 2016 içinde hızlı bir normalleşme sürecinde ve 2017’de Pakistan ve Hindistan gibi iki büyük pazar da birliğe dahil olacak. Bu ülkelerde kredi almanın görece kolaylığı, azınlık hissedar haklarının iyi şekilde korunması, şirketlerin bilgi paylaşımı zorunluluğu, kurumsal şeffaflık ve yönetim kurulunun hissedarlar karşı sorumluluğu ŞİÖ ülkeleriyle çalışmayı cazip kılıyor" ifadelerini kullandı.
ŞİÖ ülkeleri ile iş yapmanın ciddi güçlükleri de olduğuna dikkat çeken Ali Güven’in verdiği bilgiye göre, Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Sıralaması’na (Ease of Doing Business Index) göre 8 ülkeden yalnızca Kazakistan ve Rusya ile iş yapmak Türkiye’den kolay. Ayrıca, bu ülkelerde sınır ötesi ticaret, bürokratik süreçlerin uzunluğu ve maliyeti, vergiler, kurumlar vergisi oranı, vergi dokümantasyonu karmaşıklığı, yıllık ödeme sayısı, inşaat izni almanın prosedür uzunluğu, karmaşıklığı ve maliyeti gibi zorlukları da göz önüne almak gerekiyor. Dolayısıyla, ŞİÖ ülkelerinde varlık göstermek ve etkisini artırmak isteyen firmaların bazı zorlukları hesaplı şekilde göze almaları gerekiyor. Avantajları da doğru şekilde değerlendirmeleri durumunda çok önemli fırsatları yakalayabilirler.