Brezilya ile anlaşma sağlayan Türkiye, bu ülkeden yapılacak besilik sığır ithalatına yeşil ışık yaktı. Kararı sevinçle karşılayan Brezilyalı üreticiler, tarihinde ilk kez Türkiye’ye canlı hayvan ihraç etmeye hazırlanıyor.

İki ülkenin tarım bakanlıklarının canlı hayvanların alınıp satılabilmesi için gerekli olan orijin ve veteriner sağlık sertifikası konusunda uzlaşma sağlamasının ardından alınan karar resmi organlar aracılığı ile duyuruldu.

Et ihtiyacını karşılamak isteyen Türkiye, geçtiğimiz günlerde kırmızı ette yıl sonuna kadar 30 bin tonluk kota açmış ve gümrük vergisini sıfırlamıştı. Et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek ve enflasyona etkisini azaltmak için ek tedbirler arayan hükümet, Brezilya’dan sonra Kolombiya ile de görüşme başlattı.

Ülkede kırmızı et fiyatlarının artması ve büyükbaş hayvan sayısındaki azalma Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Geçtiğimiz yıl 50 bin büyük baş hayvan ithal eden Türkiye, daha çok Avusturya, Belçika, ABD ve Almanya’dan hayvan alımı yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda Latin Amerika ülkelerinden Angus ithal etmeye başlayan Türkiye, yapılan anlaşmayla birlikte bu coğrafyadan yeni bir partner daha edindi.

DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK SIĞIR ÜRETİCİSİ

Çiftliklerinde 200 milyon büyük baş hayvan barındıran Brezilya, dünyanın ikinci büyük sığır üreticisi konumunda. Dünyaya kırmızı et ihraç eden ve 2004 yılından bu yana sektörde dünya lideri olan Brezilya'nın toplam pazar payı yüzde 30 civarında. Ülke ekonomisine yıllık 8 milyar dolar katkı sağlayan kırmızı et sektörünün toplam büyüklüğünün 67 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. 180 ülkeye satış yapan Güney Amerika ülkesinin en büyük müşterileri arasında Avrupa Birliği, Hong Kong, Rusya ve Arap ülkeleri yer alıyor.

Brezilya canlı hayvan borsasında fiyatlar günlük değişmekte olup 1000 adet üzerinden yapılan satışlarda 400 kilo civarındaki sığırlara ortalama 900-1000 dolar fiyat biçiliyor.