Türkiye Kamu-Sen, hükümetin memura enflasyon farkı dolayısıyla yüzde 12 zam yapması gerektiğini savundu. Söz konusu mağduriyetin yetkili konfederasyonun toplu sözleşmede yaptığı hatadan kaynaklandığını vurgulayan Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, "Kapalı kapılar ardında memurları pazarlayan konfederasyonun, ‘tarihi toplu sözleşme yaptık’ yalanı, gün geçtikçe daha açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Toplu sözleşme masasında yapılan bu hatanın memur maaşlarına getirdiği zarar tazmin edilmelidir. Bu nedenle memurlara 2014 yılı ekonomik verileri ve revize edilen enflasyon tahmini de hesaba katılarak yaşadığı zararların karşılanması için yüzde 12 oranında ek zam verilmesi zorunlu hale gelmiştir." dedi.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi tarafından yapılan hesaplamalara göre yetkili konfederasyon eğer memurların enflasyon farkından faydalanma hakkını toplu sözleşme görüşmelerinde korumuş olsaydı, memurların yüzde 3 + yüzde 3 zam alması durumunda, 2014 yılı sonunda revize edilmiş enflasyon hedefi olan yüzde 9,4’e ulaşılması durumunda bile toplamda maaşlarına yüzde 3,4 daha enflasyon farkı eklenecekti. Başka bir deyişle 2014 yılının Ocak ayında 123 TL zam alan ve yıl boyunca maaşına bir daha artış yapılmayacak olan memurlar, 2014 sonu itibarı ile en az yüzde 9,4 zam alacaklardı. Bunun yanında geçen yıl aralık ayında 3 bin 702 lira 33 kuruş olan 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı, bu yıl Eylül ayında 4 bin 65 lira 27 kuruş oldu. Bir başka ifadeyle memurun cebine yansıyan mutfak harcamaları 9 ayda 362 lira 94 kuruş arttı. Verilen 123 liralık zam hesaba katıldığında memur maaşları gerçek enflasyon karşısında aylık 239 lira 94 kuruş erimiş oldu. Memurun gerçek enflasyon karşısındaki kaybı yüzde 12’yi buldu.

Kamu-Sen'e göre yetkili konfederasyonun aceleci tavrı ve yeterince pazarlık yapmaması sonucunda imzalanan toplu sözleşme sonucunda en düşük dereceden maaş alan bir hizmetlinin eline 2013 yılı sonunda sosyal yardımlarla birlikte 1.753 TL geçerken, 123 TL’lik zamla birlikte maaşı 1.881 TL’ye yükseldi. Eğer Hükümetin ilk teklifi bile kabul edilmiş olsaydı aynı hizmetli, enflasyon farkı da dâhil olmak üzere 169 TL maaş zammı alacak ve maaşı 1.922 TL’ye yükselecekti. Memur-Sen’in tutumu hizmetlinin aylık 41 TL zarar etmesine neden oldu. 2013 yılı sonunda 1.960 TL dolayında maaş alan bir memur ise 2 bin 149 TL yerine 2 bin 88 TL maaş ile yetinmek zorunda kaldı. Memur-Sen’in hatasının bedeli lise mezunu bir memur için de aylık 61 TL oldu. Benzer şekilde sosyal yardımlarla birlikte 2013 yılı sonunda 2.057 TL maaş alan bir hemşirenin maaşı 2.256 TL yerine 2.180 TL’de kaldı.

Eğer bu hata yapılmamış, memurlar için gerçek anlamda bir toplu pazarlık yapılmış olsaydı, 2013 Aralık ayında 3.300 TL maaş alan bir avukat ise 3.431 TL yerine 3.618 TL maaş alacaktı. Yapılan hata, bir avukata aylık 187 TL’ye mal oldu. Geçtiğimiz yılın sonunda 3.540 TL maaş alan bir mühendisin zararı ise aylık 209 TL’ye ulaştı. Bir mühendis 3.881 TL maaş alacağına bugün ancak 3.672 TL maaş alabiliyor. 3.632 TL maaş alan bir pratisyen tabibin eline 3.765 TL geçiyor. Eğer toplu sözleşme faciası yaşanmamış olsaydı bu pratisyen tabibin maaşı 3.983 TL olacaktı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

"Kapalı kapılar ardında memurları pazarlayan konfederasyonun, ‘tarihi toplu sözleşme yaptık’ yalanı, gün geçtikçe daha açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Toplu sözleşmenin imzalandığı ilk günden beri memurları bu konuda uyardık. İş bilmeyen, sözde sendikaların memurlara verdiği zarar ortadadır. Aylardan beri memurlarımızın enflasyon farkı hakkına dikkat çekmeye çalışıyor, hazırlanan bütün kanun tasarılarına memurlara 2014 yılı için enflasyon farkı verilmesini öngören bir hüküm eklenmesi için mücadele ediyoruz. Bu konudaki her uyarımızda malum konfederasyon ‘Taban aylığa zam yaptık’ gibi anlamsız bir gerekçe ile karşı çıktı. Şimdi gelinen durum ortadadır. Enflasyon farkının dahi memurların gerçek kayıplarını karşılaması mümkün değildir. Resmi rakamlara göre memurun kaybı aylık 200 lirayı aşmıştır. Bir yıl sonrasını dahi göremeyen ve memurların kazanılmış haklarını dahi savunmaktan aciz bir konfederasyonun 2 milyon 600 bin kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin dolayındaki emekliyi temsil yeteneğinden yoksun olduğu görülmüştür. Bu nedenle her fırsatta memurların hakkını gasp etme sevdasına kapılan Hükümet yetkililerinin, ekonomideki tüm verileri revize etmesi ve enflasyon hedefini iki katına çıkarması sonucunda, iş bilmez, konuşamaz, hak savunamaz bir konfederasyonla yaptığı toplu sözleşmenin hükmü de kalmamıştır. Bu nedenle memurlara 2014 yılı ekonomik verileri ve revize edilen enflasyon tahmini de hesaba katılarak yaşadığı zararların karşılanması için yüzde 12 oranında ek zam verilmesi zorunlu hale gelmiştir."